Aktuelno

SAD su vratile u Evropu: Lideri EU zadovoljni što za sagovornika imaju Bajdena, a ne Trampa

Komentari

Autor: Euronews

14/06/2021

-

21:44

SAD su vratile u Evropu: Lideri EU zadovoljni što za sagovornika imaju Bajdena, a ne Trampa
SAD su vratile u Evropu: Lideri EU zadovoljni što za sagovornika imaju Bajdena, a ne Trampa - Copyright Euronews/Printskrin

veličina teksta

Aa Aa

Na samitu SAD i EU u Briselu nije primećeno da je bilo nekih neslaganja između lidera, a glavna poruka skupa je da su se SAD vratile u Evropu. Lideri EU su zadovoljni što na samitu NATO imaju za sagovornika Džozefa Bajdena, a ne Donalda Trampa.

O Kini se koristila oštrija retorika i rečeno je da Kina mora da poštuje ljudska prava i da bude transparentnija. 

Euronews TV

Bajden je u svom prvom govoru na samitu obećao veliki povratak Amerike na svetsku scenu. Na samitu se razgovaralo o novom konceptu alijanse i pomenulo da tek 11 članica NATO izdvaja  dva odsto BDP-a za finansiranje. To je bio još jedan od povoda da se razgovara o novom konceptu alijanse.

Gosti večerašnje emisije Euronews Srbija Vladan Živulović iz Atlantskog saveza Srbije i Milan Krstić, docent sa Fakulteta političkih nauka slažu se da je najbitniji događaj danas da je dolaskom Bajdena počela promena Trampove politike prema EU.  

Euronews TV

"SAD žele da ojačaju veze sa EU stoga su ukinuli sve odluke koje je doneo Tramp a koje su u vezi  EU. Žele i obnovu saradnje. Rusija je označena kao pretnja pogotovo zbog naoružanja koje je dosad predstavila. NATO će sigurno odgovoriti na to i treba sačekati da se vidi da li je to početak trke u naoružanju. Rusija je u protekle dve godine imala dve opasne odluke koje su u vezi sa Krimom i Ukrajinom. Sve to je uticalo da se Rusija na samitu pomene 61 put", kaže Živulović. 

On je dodao da je Bajden ublažio sankcije za Severni tok i da misli da je to pružena ruka Putinu da prošire saradnju. 

Milan Krstić se složio da je glavna tema sastanka obnova  veza SAD i EU. 

"Potrebno je pronaći zajedničke odluke na globalne izazove, pre svega se misli na Kinu i Rusiju. Rusija je više pomenuta od Kine jer za Kinu kažu da je izazov a Rusija pretnja. Fokus je bio na bezbednosnim temama", rekao je Krstić.

Euronews TV

Krstić se slaže da Tramp nije video u Rusiji pretnju jer nije bio fokusiran na ljudska prava u Rusiji i širenje demokratije. 

"Deo Bajdenove strategije je da je iskoritio G7 i NATO da se postavi kao lider zapadnog sveta i da pošalje EU liderima poruke da Rusija više ne sme maligno da deluje na EU. Mnoge teme će biti pomenute ali ne treba očekivati epohalni napredak tokom susreta Putina i Bajdena", istakao je Krstić. 

On je napomenuo da dolaskom Bajdena na čelo SAD strateški fokus ide ka Africi dok će ulaganja u naš region i Srbiju biti znatno manja.

Lideri NATO samita u Briselu u završnom saopštenju istakli su da će Alijansa odgovoriti na rastući nuklearni arsenal Rusije, dok je Kina predstavljea kao "sistemski izazov".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija