Aktuelno

Suđenje Oligici Markanović za neovlašćene estetske zahvate danas krenulo ispočetka

Komentari

Autor: Tanjug

19/05/2022

-

16:30

Suđenje Oligici Markanović za neovlašćene estetske zahvate danas krenulo ispočetka
Suđenje Oligici Markanović za neovlašćene estetske zahvate danas krenulo ispočetka - Copyright Instagram

veličina teksta

Aa Aa

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je zbog proširenja optužnog predloga, ispočetka krenulo suđenje Olgici Markanović, optuženoj za neovlašćeno preduzimanje estetskih zahvata na pacijentima, zajedno sa pomoćnicom Jasminom Tasić.

Obe optužene su se zbog toga ponovo izjašnjavale o optužbama, negirajući krivična dela.

Nakon toga odbrana je negirala da su Markanovićeva i Tasićeva činile krivično delo koje im se stavlja na teret, navodeći da su oštećene posle tretmana u salonu optuženih, išle kod drugih lekara.

Branilac Markanovićeve, advokat Irina Borović rekla je da se protivi da se kao dokaz izvedu prepiske optužene sa oštećenima jer Markanovićeva nije dala saglasnost, te se na taj način može povrediti njenao pravo na privatnost.

Advokat Dragan Palibrk, branilac Tasićeve, rekao je da ona nema nikakve veze sa krivičnim delom koje joj se stavlja na teret i da su oštećene lažno svedočile protiv nje. Palibrk je takođe rekao da je motiv oštećenih da od Tasićevog supruga, koji je inače investitor, naplate odštetu.

Punomoćnica oštećenih je zamolila sud da zaštiti oštećene i da ih odbrana u sudnici ne naziva "kao oštećene".

Tužilaštvo je na prethodnom suđenju odbrani uručilo proširen optužni predlog , kojim se terete da su počinile teško krivično delo protiv zdravlja ljudi u saizvršilaštvu na štetu još šest pacijenata, pa se sada terete za ukupno 18 oštećenih pacijenata.

U saopštenju tužilaštva se precizira da se proširenim optužnim predlogom Markanović i Tasić terete da su od januara 2020. godine do 6. februara prošle godine salonu „Tayas“ izvodile hirurške procedure i to invanzivnom primenom sredstva „O2 No Needle Mesotherapy - Beauty Machine - Skin energy Activation Instrument“, uz korišćenje injekcija lokalne anestezije ''''lidokain-hlorid“ koje je davala Markanovićeva, a zbog čega je 18 pacijenata imalo teške telesne povrede.

Tužilaštvo je predložilo sudu da nakon održanog glavnog pretresa Markanovićevu osudi na pet godina zatvora, a njenu pomoćnicu Tasić na godinu i po.

Pre proširenja optuženja, tužilaštvo je tražilo za Markanovićevu tri godine zatvora, a za Tasić godinu dana.

One se takođe terete da su od 1. maja 2020. godine do 1. marta prošle godine u neregistrovanom "medicinsko-estetskom centru Tayas" u Beogradu u ulici Driničkoj br. 8a neovlašćenom i nepravilnom upotrebnom sredstva "plazma pen" prouzrokovale trajna oštećenja na tretiranim delovima lica oštećenih u vidu dubokih opekotina drugog i trećeg stepena.

Istovremeno su koristile injekcije lokalne anestezije koje nisu odobrene ("lidokain - hlorida"), koje su bile rizične po život oštećenih u slučaju alergijske reakcije, a zbog nepostojanja antišok terapije i edukacije okrivljenih, kao i same primene uređaja "plazma-pen" zbog korišćenja struje.

Markanović je nakon hapšenja na saslušanju u tužilaštvu negirala da se bavila nadrilekarstvom, odnosno medicinskim zahvatima za koje nema licencu.

U svojoj odbrani pred tužiocem ona je tvrdila da su usluge koje je pružala pacijentima bile kozmetičke prirode i da se nije predstavljala kao stručnjak iz oblasti medicine.

Komentari (0)

Srbija