Aktuelno

Vojinović za Euronews Srbija o "bizarnoj maršuti" misterioznog aviona: Kako je preleteo šest država, a nije oboren

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/06/2022

-

19:50

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Slučaj malog putničkog aviona koji je preleteo šest zemalja NATO i granicu Srbije bez odobrenja, a zatim sleteo na napušteni aerodrom u Bugarskoj, privukao je veliku pažnju javnosti koja postavlja pitanje kako je to moglo da se dogodi. Urednik portala Tango Six Petar Vojinović je rekao za Euronews Srbija da taj avion nije predstavljao opasnost po Srbiju, i ocenio je da taj slučaj ne može da se poredi sa padom drona u Zagrebu.

Govoto filmska priča počela je u Litvaniji. Kako prenosi bugarski Novinite, dvoje ljudi napustilo je tu zemlju u malom putničkom avionu (Bičkraft), preletelo Poljsku i sletelo u Slovačku, a potom i u Mađarsku kako bi sipali gorivo. U mađarskom vazdušnom prostoru pratila su ih dva vojna aviona. Na granici sa Rumunijom, u jednom čuvenom spa centru, sleteli su kako bi putnici iz kanistera sipali gorivo. Pre nego što je policija stigla i pokušala da ih zaustavi uspeli su da polete. Kada je ušao u rumunski vazdušni prostor, američki i rumunski F16 su ga pratili i zatražili identifikaciju.

"Čekali smo, bili u komunikaciji sa mađarskim vlastima. U našem vazdušnom prostoru pokušali smo da kontaktiramo pilota, nije se oglasio, ni u jednom trenutku nije odgovarao na pozive radio-vezom. Uvek se ovako prati. Bugari su kao i mi čekali avion na ulazu u njihov prostor, po istoj proceduri koju primenjuju članice NATO", rekao je rumunski ministar odbrane Vasile Dinču.

Prema tim navodima, avion je nakratko ušao u vazdušni prostor Srbije, kod Kladova.

Petar Vojinović za Euronews Srbija objašnjava da je avion bio spor i da je leteo horizontalno. "Ništa dramatično se nije dogodilo s obzirom na profil aviona i opasnost koji je on mogao da napravi. Svaki privatni, mali avion koji učestvuje u vazdušnom saobraćaju mora da se prijavi kontroli letenja. Ako se ne prijavi, kao u ovom slučaju, civilne kontrole i vojni radari mogu da ga identifikuju. Oni su ga i detektovali", rekao je Vojinović.

Borbeni avioni poslati da identifikuju letelicu

Na pitanje kako je moguće da avion pređe teritoriju nekoliko zemalja bez komunkacije sa kontrolom leta, Vojinović odgovara:

"Postavlja se pitanje zbog čega nije odmah oboren? Odgovor je da ne mora da bude oboren, jer se dogodila procedura - borebni avioni dve zemlje su neposrednom metodom identifikovali letelicu. To je poenta svega da pošaljete borbeni avion da on vizuelno identifikjue o čemu se radi. U ovom slučaju je bio jako spor avion, leteo je horizontalno, čudnom maršutom. Obe zemlje koje su digle avione su odlučile da ga prate, ni u jednom trenutku nije se približio nekom većem gradu".

Urednik portala Tango Six tvrdi da je srpski PVO sistem spreman za ovakve situacija, iako, strane letelice mogu da zađu u deo zemlje gde ne možete da reagujete. 

"Naša zemlje je dobila informaciju od civilne kontrole leta Ruminije i Bugarske, naši vojni radari su pratili cilj za slučaj da on zaista krene ka Srbiji. U praksi bi se desilo, ako bi on promenio pravac, postao brži, onda bi se reagovalo sa borbenim avionima koji su na dežurstvu u Batajnici. Jedini slučaj da vam je zemlja 24/7 pokrivena sa PVO sistemom je slučaj iz 1999, u miru se to jako retko dešava, i može se dogoditi da vam dođe u deo zemlje gde ne možete da reagujete. Ovo su neke pojave za medijske analize i komentarisanje".

Printscreen/OnAIR Bulgaria

 

Odgovarajući na pitanja Euronews Srbija, Ministarstvo odbrane saopštilo je da je 8. juna srpska kontrola leta obaveštena da je u rumunskom vazdušnom prostoru letelica koja je izgubila radio vezu i da će biti podignuta dežurna jednica lovačke avijacije Rumunije kako bi presrela vazduhoplov. U saopštenju koji smo dobili stoji da nije došlo do povrede vazdušnog prostora Srbije.

"Rumunsko minstarstvo odbrane trvdi da je taj avion samo na minut 'očešao' vazdušni prostor kod Đerdapa, dok naše ministarstvo kaže da nije ušao. Što se nas tiče, po svemu sudeći on nije toliko ušao u vazdušni prostor Srbije, čak i da je ta verzija tačna, veoma kratko, dva minuta, što posledično naš PVO sistem ne stavlja u aktivniju ulogu. Mi smo bili jedna od zemalja koja nije bila akter, osim što je naš PVO sistem bio uzbunjen", tvrdi Vojinović.

Prema njegovim rečima, u pitanju je veoma star, dovomotorni, privatni, civilni avion, koji je registrovan u Litvaniji. 

"Napravio je veoma bizarnu maršutu sa dva sletanja. Biće intersantno da se vidi epilog ili razlog i da posluži kao tema šta se dešava kada 'odemtnuti' avion leti kroz nekoliko država", rekao je Vojinović.

Komentari (0)

Srbija