Aktuelno

Porodice 1.639 nestalih na Kosovu čekaju odgovore, Udruženja: Potrebno angažovanje političara

Komentari

Autor: Euronews

18/06/2021

-

15:03

Porodice 1.639 nestalih na Kosovu čekaju odgovore, Udruženja: Potrebno angažovanje političara
Porodice 1.639 nestalih na Kosovu čekaju odgovore, Udruženja: Potrebno angažovanje političara - Copyright Euronews/Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Sudbina 1.639 nestalih osoba na Kosovu i Metohiji je još uvek nepoznata, a u prištinskoj mrtvačnici se nalazi 350 neidentifikovanih tela.

Po podacima Komisije za nestala lica Vlade Srbije, do sada je Srbija ispitala sve lokacije na koje je ukazala kosovska komisija, pa sada očekuje dozvolu iz Prištine da se obave iskopavanja na Košarama, u okolini Suve Reke, Gnjilana i Prizrena, kao i u Budisavcima, Lapušniku i Baljevcu.

Udruženja nestalih Srba i Albanaca očekuju bolju saradnju političara sa obe strane.

Za to što i posle dve decenije nije razjašnjena sudbina nestalih, po mišljenju njihovih najmilijih, krivac je poznat.

Euronews TV

Silvana Marinković iz Udruženja porodica nestalih na Kosovu i Metohiji navodi za Euronews Srbija da je problem što političari usporavaju ovaj proces.

"Do sada je moglo da se vidi da političari  apsolutno nisu zainteresovani, ne što oni nisu zainteresovani, oni usporavaju, oni na svaki način gledaju da se ovo pitanje što više zapostavi iz nekih svojih političkih razloga", kaže Silvana Marinković.

Istog mišljenja je i Bajram Ćerkinaj iz Resursnog centra za nestala lica Kosova.

"Milion posto, da se nije mešala politika i da političarima ne odgovara da odugovlače, ovo bi se  odavno završilo", rekao je Ćerkinaj.

Članovi porodica uglavnom znaju imena i kidnapera, a vrlo često i širu lokaciju gde se nalaze leševi njihovih najmilijih.

"Ja sam ti bio i u Batajnici, preko 870 ljudi je tu izvađeno, pa u Petrovom selu. Pa i ovde na Kosovu, nema ni 20 centimetara zemlje, nađe se telo, pa dokle bre više, dokle bre ovakva politika, kada znamo groblja sa centimetrima gde su i samo da idu da ih izvade", kaže Ćerkinaj.

Da se pronalaženje i identifikacija nestalih konačno završe, potrebna je saradnja sa njihovim porodicama.

"Ako se govori o nestalim licima, obavezno je da bude i naša strana, jer smaram da niko bolje neće prezentirati stvari nego roditelj za svoje dete. Direktno kome je ranjeno srce, drugačije će da govori Bajram Ćerkinaj za svog sina, drugačije neko drugi umesto mene", naglašava Ćerkinaj.

Silvana Marinković ističe da je važno da se na Kosovu otvori arhiva.

"Prvo treba da se otvori arhiva na Kosovu, a takođe i arhive KFOR-a koji je tada bio ovde prisutan, kada su se i dešavala kidnapovanja", kaže Silvana Marinković iz Udruženja porodica nestalih na KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija