Politika

Odbor za KiM: Istražene sve lokacije potencijalnih grobnica u centralnoj Srbiji, Priština bez političke volje za rešavanje problema

Komentari

Autor: FoNet, Euronews

18/06/2021

-

13:06

Odbor za KiM: Istražene sve lokacije potencijalnih grobnica u centralnoj Srbiji, Priština bez političke volje za rešavanje problema
Odbor za KiM: Istražene sve lokacije potencijalnih grobnica u centralnoj Srbiji, Priština bez političke volje za rešavanje problema - Copyright E-Stock/Dušan Milenković, Printskrin/ ParlamentSrbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju u Skupštini Srbije Milovan Drecun naveo je da je rešavanje pitanja nestalih na Kosovu i Metohiji od posebnog značaja za dijalog između Beograda i Prištine i za pomirenje Srba i Albanaca na KiM.

Drecun je na današnjoj sednici Odbora za Kosovo i Metohiju istakao da državni organi Republike Srbije pokazuju punu odgovornost i političku spremnost da se bave ovom temom, dok privremene institucije u Prištini ne pokazuju političku volju, već često ometaju rešavanje sudbina nestalih.

Odalović: Mi smo ispunili sve zahteve Prištine

Predsednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović izjavio je da su sve lokacije potencijalnih masovnih grobnica kosovskih Albanaca u centralnoj Srbiji istražene, i da je proverena svaka na koju je ukazala prištinska strana, dok obrnuto nije slučaj.

On podnoseći izveštaj o radu Komisije skupštinskom odboru za KiM, rekao da je u izmeštenim grobnicama u centralnoj Srbiji do sada nađeno 907 tela Albanaca i da se radi na iskopavanju potencijalno još jedne u mestu Križevak kod Raške.

Kako je objasnio, za pet godina rada iskopano je više od 250.000 kubika kamena i konstatovano je da u njoj nema ništa, a sve to je rađeno uz prisustvo predstavnika Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, Euleksa, kao i posmatrača iz Prištine.

"Ostaje da se još provere navodi o grobnici kod rudnika Štavalj kod Sjenice, ali to je ogroman, nedefinisan prostor na kome se ne može raditi bez bližih informacija", istakao je Odalović.

Kako je rekao, kosovska strana je obećala da će dovesti svedoka koji će pokazati tačnu lokaciju, što se do sada nije desilo. Slična situacija je i sa navodima o izmeštenoj grobnici u okolini Surdlice, a tražiti nešto na ogromnom prostoru, bez bliže lokacije, neozbiljno je, ukazao je on.

"Mi smo ispunili sve zahteve Prištine, tako ćemo raditi i dalje", poručio je Odalović, pozivajući prištinsku stranu da dođu i da, uz prisustvo MKCK, pokažu gde se nešto nalazi i kažu šta hoće.

On je naglasio da su, s druge strane, stvoreni svi uslovi da počne iskopavanje poznatih masovnih grobnica ubijenih Srba i nealbanaca na Kosovu, ali da Priština sa tim odugovlači.

Tanjug/Dimitrije Goll

 

Odalović je podsetio da su pripadnici Kfora kada su došli na Kosovo pronalazili žrtve, evidentirali mesta gde su nađene i sve to dokumentovali, ali da je to onda završavalo "negde u fiokama". Tek 2019. godine su, posle svih pritisaka i kampanja koje smo vodili, arhive počele da se otvaraju. Ali i dalje se ne zna šta je sa telima koja su otkrivena, gde su završila, napomenuo je on.

U trenutku kada su komisije Srbije i Kosova počele da rade, pod pokroviteljstvom MKCK, 6.634 osobe su se vodile kao nestale, a do sada je rešeno 75 odsto slučajeva i nestalih je 1.639. Sednici Odbora prisustvovali su predstavnici ambasada više zemalja Evropske unije, a Odalović se posredno njima obraćao, tražeći da se napravi pristisak na kosovsku stranu da pokaže da hoće da sarađuje.

Na prostoru Kosova i Metohije bilo je zločina, i porodice imaju prava da znaju ko je zločine počinio, istakao je na kraju svog izlaganja Veljko Odalović i dodao da svi koji su uključeni u rešavanja pitanja nestalih na KiM treba svoj posao da obave podjedanko odgovorno, kako bi se povratilo poverenje porodica nestalih lica.

Sednici Odbora za Kosovo i Metohiju su pored članova Odbora i narodnih poslanika, prisustvovali i predstavnici relevantnih državnih institucija, predstavnici ambasada, Kancelarije UN u Beogradu, Delegacije EU u Srbiji i udruženja porodica nestalih lica na KiM.

Komentari (0)

Srbija