Aktuelno

Viši sud u Beogradu odredio pritvor za osumnjičene pripadnike Vojske Srbije i Ministarstva odbrane

Komentari

Autor: Tanjug

27/06/2022

-

07:56

Viši sud u Beogradu odredio pritvor za osumnjičene pripadnike Vojske Srbije i Ministarstva odbrane
Viši sud u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu - Posebno odeljenje za organizovani kriminal je doneo rešenje kojim je osumnjičenima A.N, S.S, A.T, J.S, Z.K, Ž.R, S.R, N.B i M.K odredio pritvor do trideset dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke, saopšteno je iz Višeg suda u Beogradu .

Naredbom o sprovođenju istrage Tužilaštva za organizovani kriminal osumnjičenom A.N se stavlja na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela, a S.S, T. A, S. J i K.Z  se terete za udruživanje radi vršenja krivičnih dela  u sticaju sa krivičim delom zloupotreba službenog položaja, navodi se u saopštenju.

Okrivljenima R.Ž, R. S, B. N i K. M stavljeno na teret izvršenje krivičnog dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela u sticaju sa krivičnim delom zloupotreba položaja odgovornog lica.

Protiv navedenog rešenja osumnjičeni  i njihovi branioci imaju pravo žalbe veću Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

Svi oni su uhapšeni prekjuče, pod sumnjom da su kao "pripadnici organizovane kriminalne grupe, na čijem je čelu organizator A. N., zaposlen u Ministarstvu odbrane iskorišćavanjem svojih službenih položaja i ovlašćenja, radi sticanja imovinske koristi za sebe i druga lica, a na štetu budžeta Republike Srbije, zaključivali veći broj ugovora koji su se odnosili na različita investiciona ulaganja za potrebe Ministarstva odbrane odnosno Vojske Srbije", navedeno je  u saopštenju TOK. 

Dodaje se da su pripadnici ove grupe i četiri zaposlena u Ministarstvu odbrane, kao i pet odgovornih lica privrednih društava.

"Osumnjičeni su radi pribavljanja protivpravne imovinske koristi u višemilionskom iznosu, protivno svim pravilima procedure Zakona o javnim nabavkama, u ugovore koji se odnose na investiciono održavanje i ulaganja u objekte za potrebe komandi, jedinica i ustanova Ministarstva odbrane unosili neistinite podatke odnosno cene izvedenih radova koje su bile znatno veće od stvarnih (tržišnih)", stoji u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija