Aktuelno

Opet vatra u reonu fabrike "Sloboda", gradonačelnik Čačka: Požar lokalizovan, goreo deo šume, vatrogasci ostaju na terenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/06/2021

-

21:26

Opet vatra u reonu fabrike "Sloboda", gradonačelnik Čačka: Požar lokalizovan, goreo deo šume, vatrogasci ostaju na terenu
Čačak - Copyright TANJUG/FOTO RINA/IVAN NIKOLIC

veličina teksta

Aa Aa

U sklopu čačanske fabrike "Sloboda" večeras je došlo do požara, a kako je za Euronews Srbija izjavio gradonačelnik Čačka Milun Todorović  požar je lokalizovan.

Todorović je potvrdio da se zapalio deo šume koji je u sklopu fabrike, a iako je požar lokalizovan vatrogasno-spasilačke ekipe će dežurati tokom noći. 

Da podsetimo, iznad fabrike i večeras se video dim, koji je uznemirio građane Čačka. Do požara je došlo dan nakon eksplozije u skladištu fabrike u kojoj je povređeno troje radnika. 

Kako prenosi lokalni Epicentar Press, požar je izbio oko 20 sati iznad fabrike i zahvatio šumu i visoko rastinje u pravcu ka Tomaševićima.

Kako navode, ka požaru se uputilo više vozila vatrogasno-spasilačke jedinice.

Još se ne zna šta je uzrok izbijanja požara.

Da podsetimo, za manje od dva meseca u fabrici "Sloboda" Čačak dogodila su se čak tri incidenta, a u poslednjoj eksploziji od sinoć lakše su povređene tri osobe. 

RINA

 

Hronologija događaja

Jučerašnje eksplozije u fabrici Sloboda u Čačku, kao i eksplozije koje su se dogodile 4. i 7. juna samo su tri incidenta u nizu koja su tokom godina zadesila ovu fabriku. 

Oko jedan sat iza ponoći 4. juna u fabrici "Sloboda" dogodila se serija eksplozija. Detonacije su odjekivale skoro dva sata zbog čega veći deo Čačka nije spavao.

Požar pa eksplozija su se dogodili u magacinu u kojem su se skladištili upaljači i municija manjeg kalibra. U tom trenutku, oko 60 radnika je radilo u trećoj smeni. Svi su odmah evakuisani, a oko pola tri ujutru evakuisano je i šestoro radnika koji su se od eksplozija sklonili u podrumske prostorije.

Zatim 7. juna oko 21 čas došlo je do još jedne eksplozije. Odjeknula je detonacija na mestu magacinskog prostora koji je izgoreo nekoliko dana ranije.

Generalni direktor "Slobode" Zoran Stefanović kazao je tada za medije da se zapalio komad baruta, ali da to nije izazvalo požar niti eksploziju nego da je u pitanju "pripala sitnog komada baruta, što je bljesnulo u trenutku, ali nije izazvalo požar i eksploziju". 

Poslednji u nizu incidenata koji se desio sinoć doveo je do požara u fabrici koji je izbio oko 20 sati, kada se čula jaka eksplozija. Požar je izbio u magacinu baruta. Troje, lakše povređenih radnika, zbrinuti su Opštoj bolnici u Čačku.

Gradonačalenik Čačka Milun Todorović naveo je da je, nakon sinoćnje ekspolozije u krugu fabrike "Sloboda", situacija stabilna i da je iz predostrožnosti naređena evakuacija oko 150 domaćinstava, čije se kuće nalaze u neposrednoj blizini fabričkog kruga.

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da će biti detaljno ispitani svi razlozi mogućeg požara i eksplozija u Čačku, te da će biti postavljeno i pitanje odgovornosti.

Preporuka za vas

Tri helikoptera Vojske Srbije gase požar u fabrici "Sloboda" u Čačku, do sada izbačeno 48.000 litara vode
"U trenutku eksplozije u fabrici bilo 60 ljudi", "Sloboda" formirala komisiju da ispita uzroke
Policija i vatrogasci na terenu, nema više detonacija, radnica fabrike Sloboda Čačak: "Stravično je"

Komentari (0)

Srbija