Aktuelno

Danas i narednih dana prijatnije temperature, na pomolu novi toplotni talas

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews Srbija

31/07/2022

-

08:46

Danas i narednih dana prijatnije temperature, na pomolu novi toplotni talas
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, ujutru i tokom dana biće sunčanih intervala, na jugu sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, a posle podne se očekuje razvedravanje.

Prema progonozi meteorologa Đorđa Đurića, još ujutro biće nešto više oblaka, ponegde sa padavinama, a tokom dana u svim predelima smena sunčanih i oblačnih intervala, uz jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura biće od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C i posle dužeg vremena temperature će u većem delu Serbije biti ispod 30°C, osim na istoku i jugu Srbije.

Vetar umeren, povremeno i jak severozapadni. Jutarnja temperatura oko 18 stepeni, najviša oko 28 stepeni.

"U ponedeljak ujutro u svim predelima biće sveže, a konačno će biti prekinut i duži niz tropskih noći u Beogradu, jer će minimalna temperatura opasti ispod 20°C. Dakle, jutro će biti vedro, uz temperature od 8 do 16°C, a maksimalna dnevna od 27 do 31°C, u Beogradu do 29°C. I dalje će duvati pojačan severozapadni vetar", navodi Đurić.

On prognozira slično vreme u utorak i u sredu, uz dva, tri stepena više temperature.

Dakle, biće sunčano, u Pomoravlju i na istoku Srbije uz pojačan severni i severoistočni vetar tokom dana.

"Ipak, već od četvrtka će se nad našim područjem uspostaviti termički greben na visini sa jugozapada, pa će sa Mediterana početi da struju veoma topla vazdušna masa, poreklom sa severa Afrike. Usled ovakve sinoptičke situacije i visokog vazdušnog pritiska, u drugoj polovini sledeće sedmice očekuje nas novi toplotni talas, uz vedro vreme i uz maksimalne temperature preko 35°C, a prema trenutnim prognozama narednog vikenda bilo bi još toplije i najvrelije", navodi Đurić.

.


Dakle, hladni front ''oduvaće'' tokom vikenda aktuelno toplotni talas sa našeg područja, pa bi smo do sredine sledeće sedmice uživali u ugodnom letnjem vremenu.

"S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 27 do 31°C, od vikenda do sredine sledeće sedmice maksimalne temperature bile bi oko prosečnih vrednosti, ali bi u drugoj polovini sledeće sedmice zbog novog toplotnog talasa one bile za sedam do deset stepeni više od prosečnih", navodi Đurić.

 

Komentari (0)

Srbija