Aktuelno

Advokat: Nikola Kalabić ponovo rehabilitovan, sud ocenio da je odluka iz 1945. doneta iz ideološko-političkih razloga

Komentari

Autor: Tanjug

08/08/2022

-

13:29

Advokat: Nikola Kalabić ponovo rehabilitovan, sud ocenio da je odluka iz 1945. doneta iz ideološko-političkih razloga
Nikola Kalabić - Copyright Wikipedia.org/Unknown author

veličina teksta

Aa Aa

Povodom rešenja Višeg suda u Valjevu kojim je ponovo usvojen zahtev za rehabilitaciju nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde Jugoslovenske vojske u otadžbini Nikole Kalabića, advokat Goran Branković kaže da je odluka očekivana i da sadrži dokaze da Kalabić nije narodni neprijatelj i ratni zločinac, ali i da je siguran da će na odluku suda u Valjevu uslediti žalba Višeg javnog tužilaštva Apelacionom sudu.

Branković, zastupnik Vesne Kalabić, unuke Nikola Kalabića koja je podnela zahtev za rehabilitaciju 2012. godine, naglašava za Tanjug da je za njih odluka očekivana jer je sud i 2017. godine doneo rešenje kojim je Kalabić rehabilitiovan, ali je, kako naglašava, usledio "pravni skandal" i presuda je ukinuta.

"I tokom ovog postupka nesporno je utvrđeno da ne postoji krivični postupak vođen protiv Nikole Kalabića, a samim tim on ne može biti proglašen za ratnog zločinca i narodnog neprijatelja", rekao je Branković.

Branković navodi da je na to rešenje moguće uložiti žalbu Apelacionom sudu u roku od 30 dana, od petka 5. avgusta kada je presuda dostavljena tužilaštvu i predlagaču.

Prema njegovim rečima, svi saslušani istoričari donekle su saglasni da su optužbe na račun Nikole Kalabića uglavnom paušalne i da ne postoje konkretni dokazi da je naredio ili izvršio ratni zločin".

Dodao je da je siguran da će se Više javno tužilaštvo žaliti Apelacionom sudu, i da on i predlagač unuka Kalabića strahuju od političkog utucaja i pritiska na sud.

Potvrđeno prvo, ukinuto rešenje

Novo rešenje Višeg suda potvrdilo je prvo rešenje o rehabilitaciji koje je isti sudija Dragan Obradović doneo aprila 2017, a koje je posle žalbe ukinuto godinu dana kasnije.

Predmet je vraćen prvostepenom sudu na ponovni postupak, koji je trajao više od pet godina, a okončan je novim rešenjem o rehabilitaciji nekadašnjeg komandanta Gorske kraljeve garde.

Branković je naveo da je Vesna Kalabić u zahtevu navela da je na njenog dedu, a time i na njegove potomke, komunisticka vlast stavila teško breme izdajnika, a da mu nije suđeno, niti da je proglašen ratnim zločincem.

U opširnom obrazloženju novog rešenja o rehabilitiaciji, na 54 strane, a prvo je bilo na 36, sudija Obradović je podsetio da je Branković u završnoj reči konstatovao da je jasno da Nikola Kalabić nije bio pripadnik okupacionih oružanih snaga, niti pripadnik kvislinških formacija.

Postupak trajao deceniju

Kako Politika navodi, tokom 10 godina dugog postupka, osim saslušavanja svedoka, razmatrani su i dokumenti iz brojnih institucija, među kojima su Međuopštinski istorijski arhiv Valjevo, Ministarstvo odbrane i Vojni arhiv iz Beograda, Arhiv Srbije, Vojni sud u Kruševcu, Institut za savremenu istoriju, Arhiv Jugoslavije, Bezbednosno-informativna agencija, Ministarstvo pravde.

Rešenjem o rehabilitaciji sud je utvrdio da se ništavim od trenutka donošenja smatra sedam odluka Državne komisije za utvrđivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagaca tokom Drugog svetskog rata, donetih od marta do septembra 1945, kao i četiri odluke Zemaljske komisije za utvrdivanje ratnih zločina okupatora i njihovih pomagaca tokom Drugog svetskog rata, donete od aprila do oktobra 1945, koje se odnose na Nikolu Kalabića.

Ništavim se smatra i rešenje Sreskog suda u Mionici od 11. septembra 1946, kojim je Kalabiću konfiskovana nepokretna imovina. Ništave su i sve pravne posledice tih odluka, konstatovano je u rešenju Višeg suda u Valjevu i navedeno da se rehabilitovano lice, Nikola Kalabić, smatra neosuđivanim.

Sud je našao da su odluke Državne komisije iz perioda od marta do septembra 1945. godine donete iz ideološko-političkih razloga i zbog toga je uvažen zahtev za rehabilitaciju Nikole Kalabića kao osnovan.

Komentari (0)

Srbija