Aktuelno

Bekić: U toku je sedmi talas korone

Komentari

Autor: FoNet

14/08/2022

-

23:07

Bekić: U toku je sedmi talas korone
Zoran Bekić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Sedmi talas koronavirusa je u toku i epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, izjavio je večeras direktor Doma zdravlja Savski venac i koordinator procesa imunizacije u Beogradu Zoran Bekić.

On je za RTS rekao da je imunizacija u Srbiji usporena, da je u julu aplikovano samo 25.000 doza Beogradski domovi zdravlja - odnosno kovid ambulante uglavnom rade do 20 časova.

Zbog pogoršanja epidemijske situacije 24-časovno dežurstvo imaju domovi zdravlja Palilula, Novi Beograd i Zemun.

"Nalazimo se u zaravnjenju pika koji je bio sredinom jula, u proseku imamo 5.500 pacijenata dnevno u Srbiji", kaže Bekić.

Prema njegovim rečima, sve više je inficirane dece, dnevno između troje i desetoro. On je upozorio da je gotovo trećina testiranih u Srbiji su pozitivna, a očekuje se povratak ljudi sa godišnjih odmora i početak škole.

Bekić kaže da očekuje da će do kraj avgusta doći do blagog pada broja inficiranih, ali početkom septembra doći će do skoka i taj skok će se uvećati u kasnu jesen. Dodaje da je usporena imunizacija u Srbiji, u julu je aplikovano 25.000 doza.

"Svi oni građani koji su prvu, drugu i treću dozu dobili tokom 2021. imunitet su suštinski izgubili kao i najveći broj onih koji su koronu imali u januaru i februaru, neophodno je dobiti četvrtu dozu, znamo ko su ugrožene grupe pacijenata", navodi Bekić.

Broj od marta do sada je oko 50.000 osoba koje su to dobile - manje od jedan odsto populacije što je, kako kaže, malo.

"Apelujem da se to zaista pojača", istakao Bekić.

 

Komentari (0)

Srbija