Aktuelno

Optužni predlog protiv lažnih agenta za nekretnine: Osumnjičen da je prodao tuđu kuću

Komentari

Autor: Tanjug

12/09/2022

-

15:18

Optužni predlog protiv lažnih agenta za nekretnine: Osumnjičen da je prodao tuđu kuću
Optužni predlog protiv lažnih agenta za nekretnine: Osumnjičen da je prodao tuđu kuću - Copyright Google Maps

veličina teksta

Aa Aa

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo je sudu optužni predlog protiv D.B. i S.Ð. zbog sumnje da su sačinjavanjem lažnih dokumenata prodali kuću ostećene I.V. za više od milion evra.

Sumnja se da je D.B. lažnim prikazivanjem činjenica da je ovlašćen od strane oštećene I.V. da u njeno ime proda kuću, doveo u zabludu ovlašćene predstavnike oštećenog privrednog društva da mu na ime depozita i kupoprodajne cene isplate iznos od 1.100.000 evra.

Iz optužnog predloga proizilazi da se D.B. lažno predstavljao kao agent za nekretnine i od oštećene I.V. u dva navrata uzeo ličnu kartu, koju je upotrebio u kancelariji javnog beležnika i tako overio falsifikovana punomoćja kojima ga je navodno I.V. ovlastila da proda pomenutu nepokretnost.

Takođe, sumnja da se je otvorio račun u banci u ime oštećene I.V. i podigao novac sa tog računa, te je na osnovu falsifikovanog punomocja zaključio ugovor o kupoprodaji nepokretnosti sa oštećenim privrednim društvom, koji je potom solemnizovan od strane javnog beležnika i dostavljen katastru nepokretnosti radi upisa promene prava svojine.

Navodi se da je D.B. nakon toga upotrebom falsifikovanog punomoćja podigao ostatak novca od kupoprodajne cene u iznosu od 900,000 evra, dok mu je S.Ð. pomogla u izvršenju na taj način što ga je oštećenoj I.V. predstavila kao uspešnog agenta za promet nepokretnosti, te je ona zajedno sa D.B. učestvovala u pregovorima o prodaji nepokretnosti.

Optužena S.Ð. je učestvovala u ostavinskom postupku oštećene pa je na taj način saznala da ona želi da proda pomenutu kuću.

U optužnom predlogu piše da je S.Ð. od oštećenog privrednog društva, na ime depozita, primila 200,000 evra, nakon čega je i novac i originalnu dokumentaciju iz ostavinskog postupka u kom je zastupala I.V, predala optuženom D.B. koju je on kasnije iskoristio za zaključenje ugovora.

D.B. se tereti za krivična dela prevara i navođenje na overavanje naistinitog sadržaja u produženom trajanju.

Optuženi D.B je na saslušanju u tužilaštvu negirao izvršenje krivičnog dela, nakon čega mu je određen pritvor zbog opasnosti od bekstva da će ometati postupak uticanjem na svedoke, koji do podizanja optužnice nije ukinut.

Istovremeno, pokrenuta je i finansijska istraga, imajući u vidu postojanje osnova sumnje da okrivljeni D.B. poseduje znatnu imovinu proisteklu iz krivicnog dela.

Optuženoj S.Ð. se na teret stavlja da je sa umišljajem pomogla D.B. u izvršenju krivičnog dela prevara i ona se brani sa slobode.

Tužilaštvo je sudu da optužene nakon održanog glavnog pretresa oglasi krivim i osudi po zakonu, kao i da prema okrivljenom D.B. produži pritvor jer postoje okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija