Aktuelno

Kancelarija za KiM: Nožem napadnuta dva Srbina u Babinom Mostu, zbrinuti u KBC Kosovska Mitrovica

Komentari

Autor: Tanjug

13/09/2022

-

08:08

Kancelarija za KiM: Nožem napadnuta dva Srbina u Babinom Mostu, zbrinuti u KBC Kosovska Mitrovica
Kancelarija za KiM: Nožem napadnuta dva Srbina u Babinom Mostu, zbrinuti u KBC Kosovska Mitrovica - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Srpski mladić Nemanja Mitrović (19) iz Babinog Mosta kod Obilića izboden je kasno sinoć u rame i u predelu vrata od strane lokalne albanske porodice koja ih već duže vreme maltretira, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Sa Nemanjom je po rukama i stomaku isečen i njegov otac Saša koji je pokušao da odbrani sina, navedeno je u saopštenju. Otac i sin su prevezeni u KBC Priština, a tokom noći transportovani su u KBC Kosovska Mitrovica, gde je Nemanji urađena kompletna dijagnostika i on je smešten na odeljenje hirurgije.

Tanjug

Stanje dvojice povređenih trenutno je stabilno i oni se nalaze na odeljenju hirurgije u KBC Kosovska Mitrovica, izjavio je danas direktor KBC Kosovska Mitrovica Zlatan Elek. Elek je za Kosovo onlajn naglasio da su povređeni otac i sin pod 24-časovnim nadzorom dežurnih hirurških ekipa.

On je istakao da su dvojica povređenih sinoć kasno primljena u KBC u Prištini zbog rana zadobijenih nožem, a potom prebačeni u KBC u Kosovskoj Mitrovici.

"Otac je zadobio povrede od uboda nožem u levoj polovini grudnog koša, koje nisu narušile integritet plućne maramice, rane su površne. Sin je takođe zadobio povredu nožem u predelu iznad leve ključne kosti sa povredom plućne maramice koji se naziva pneumotoraks", naveo je Elek.

Prema rečima očevidaca, Nemanju su napadači presreli na ulici, a reč je o porodici Šabani koja je već napala mlađeg maloletnog sina Mitrovića. Tada su ga za Uskrs presreli na ulici i pretili mu nožem, a dete tek pukom srećom nije povređeno. Avdulah Šabani je poznat po maltretiranju Srba i razbojništvu u ovom mestu, ali prolazi bez sankcija godinama.

Printscreen/RTS

 

"Očigledno je da za napadače na Srbe nema adekvatne sankcije i Kancelarija za KiM zahteva najstrožu kaznu za počinioca. Iako je Kancelarija za KiM i prilikom prvog napada apelovala i zahtevala od međunarodnih misija da ovom slučaju pristupe najodgovornije, incident je kulminirao u otvoreno ranjavanje starijeg sina Nemanje. Nema sumnje da je napad na Mitroviće posledica antisrpske politike i neodgovornih, zapaljivih izjava koje svakodnevno stižu iz Prištine i Aljbina Kurtija koji Srbima na taj način crta metu na čelu", kaže se u saopštenju.

Ovaj duboko zabrinjavajući incident uplašio je i onespokojio Srbe u ovoj srpskoj sredini koji se ne osećaju bezbedno ni na svom kućnom pragu, navode.

Tanjug

Kancelarija za Kosovo i Metohiju pomoći će porodici Mitrović, ali zahteva od međunarodnih misija na KiM da stanu na kraj bahatim albanskim porodicama koje terorišu srpski narod u pokrajini i da bez odlaganja primene adekvatne mere iz svog mandata i nadležnosti i konkretno - pruže punu zaštitu porodici Mitrović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija