Aktuelno

Kancelarija za KiM: Srpkinja brutalno pretučena u svojoj kući u severnom delu Kosovske Mitrovice

Komentari

Autor: Kancelarija za KiM

27/08/2022

-

19:36

Kancelarija za KiM: Srpkinja brutalno pretučena u svojoj kući u severnom delu Kosovske Mitrovice
Božana R. - Copyright Kancelarija za Kosovo i Metohiju

veličina teksta

Aa Aa

Božana R. (84), koja je brutalno pretučena u svojoj kući u severnoj Kosovskoj Mitrovici u noći između četvrtka i petka, žrtva je nasilnika i kriminalaca, ali i atmosfere nasilјa koju Priština stvara proteklih nedelјa, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM koje je objavljeno na njihovom sajtu.

Kako u saopštenju piše, "često se u prošlosti na Kosovu i Metohiji događalo da eskalaciju zapalјive i agresivne retorike Prištine prate upadi ekstremista u srpske sredine, koji govor mržnje svojih političkih albanskih lidera doživlјavaju kao dozvolu i poziv za napade na srpska domaćinstva".

Iz Kancelarije navode da nakon napada na Božanu R. očekuju brzu reakciju nadležnih organa, a to znači da pored otkrivanja počinioca, utvrde i sam motiv napada.

"Očekujemo da počinoci ovog napada, koji su prema svedočenju žrtve govorili albanski, budu što pre privedeni pravdi i da bude utvrđeno da li je motiv napada na Božanu R. isklјučivo koristolјublјe, ili je motiv napadača bio i zastrašivanje Srba na severu Kosova i Metohije", kažu iz Kancelarije za KiM.

Oni ukazuju i na to da ovakva vrsta napada na Srbe i njihovu imovinu najčešće ostaje nerasvetlјena, posebno južno od Ibra, gde kosovska policija, kako kažu, mora da se suoči sa ogromnim nabojem albanskog ekstremizma usmerenog prema svemu što je srpsko.

"Policija, međutim, ne može istovremeno i da štiti i da zastrašuje građane, i zato apelujemo još jednom na smirivanje tenzija na Kosovu i Metohiji i na povlačenje specijalnih albanskih policijskih snaga sa severa pokrajine, kako bi se građanima vratio osećaj sigurnosti, a društvo ponovo počelo da funkcioniše na mirnodopski način", poručuju iz Kancelarije za KiM.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija