Aktuelno

Petković: Od početka godine 222 napada na Srbe na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

16/09/2022

-

16:48

Petković: Od početka godine 222 napada na Srbe na Kosovu i Metohiji
Petković: Od početka godine 222 napada na Srbe na Kosovu i Metohiji - Copyright kim.gov.rs

veličina teksta

Aa Aa

Od početka prošle godine do danas na Kosovu i Metohiji dogodila su se 222 napada na srpsko stanovništvo, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković u razgovoru sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara UN i šeficom Misije UN na KiM Karolinom Zijade o aktuelnoj situaciju u našoj južnoj pokrajini.

Petković je rekao da je broj etnički motivisanih napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire porastao za 60 odsto u odnosu na period pre dolaska Aljbina Kurtija na vlast što, upozorio je, ozbiljno otežava napore za rešavanje konflikta.

Istakao je da su nedavni jednostrani i protivpravni potezi Prištine u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama direktna pretnja urušavanju dijaloga što, dodao je, vodi destabilizaciji situacije na terenu.

Petković je rekao da su stabilnost i mir podjednako u interesu i srpskog i albanskog naroda na KiM, ali i čitavog regiona.

"Međutim, jasno je da politički predstavnci Albanaca ne dele to mišljenje i da zato svakodnevno izazivaju krizne situacije na terenu", dodao je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Podsetio je da je nedavno ranjavanje srpskog devetnaestogodišnjeg mladića Nemanje Mitrovića kod Obilića od strane albanskih razbojnika poslednji u nizu incidenata izazvanih, dodao je, antisrpskom politikom i retorikom punom mržnje prema srpskom narodu koja se svakodnevno može čuti u Prištini.

Petković je podsetio i na slučaj Nikole Nedeljkovića (20), koji je za Vidovdan uhapšen na Gazimestanu i samo zbog isticanja srpskih simbola osuđen na osam meseci zatvora.

Poručio je da će Beograd, uprkos svemu, nastaviti da traži kompromisna rešenja smatrajući da na taj način zapravo radi u interesu svih čija je ambicija da žive u stabilnom i prosperitetnom društvu iako je, kaže, jasno da među političkim predstavnicima Albanaca sa KiM postoji sve manja spremnost za to.

Dodao je da je to najbolje potvrđuje činjenica da je prošlo više od devet godina od postizanja sporazuma o Zajednici srpskih opština, koja do danas nije uspostavljena.

Petković je rekao da je sporazum postignut u oblasti energetike otvorio mogućnost za postizanje pomaka i u drugim oblastima, pre svega u rešavanju pitanja nestalih, ali da je i tu prištinska strana pokazala da nije spremna za saradnju.

Skrenuo je pažnju i na česte zabrane ulaska na Kosmet zvaničnicima Srbije, čime se krši sporazum o slobodi kretanja i izrazio je nadu da će se sa ovom praksom prestati.

Petković je zahvalio šefici UNMIK-a na doslednoj statusnoj neutralnosti misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita, dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija