Aktuelno

Sprečeno krijumčarenje zaštićenih vrsta ptica - 13 golubova i šest fazana pronađeni u kutijama u prtljažniku autobusa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/09/2022

-

13:45

Sprečeno krijumčarenje zaštićenih vrsta ptica - 13 golubova i šest fazana pronađeni u kutijama u prtljažniku autobusa
Sprečeno krijumčarenje zaštićenih vrsta ptica - 13 golubova i šest fazana pronađeni u kutijama u prtljažniku autobusa - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su juče na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 19 živih ptica, među kojima je šest primeraka na listi vrsta strogo zaštićenih CITES Konvencijom. Prekršaj je otkriven kada je na izlazu iz zemlje za detaljan pregled izdvojen autobus koji je saobraćao na relaciji Dortmund-Istanbul, saopštili su iz Uprave carina.

Nakon što su svi putnici preuzeli kofere i torbe, carinik je daljom kontrolom u prtljažniku autobusa pronašao devet kartonskih kutija, u kojima je bilo ukupno 19 živih ptica, među kojima je bilo 13 golubova i šest fazana.

Uprava Carina

 

"Nakon konsultacija sa Graničnom veterinarskom inspekcijom i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, potvrđeno je da svih šest fazana – jedan Sivi paunaš (Polyplectron Bicalearatum), kao i pet Crvenih tragopana (Tragopan satura) pripadaju strogo zaštićenim CITES vrstama. Zaštićene fazane su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine, dok su golubovi predati Veterinarskoj inspekciji Pirot radi što hitnijeg zbrinjavanja". saopštili su iz Uprave carina.

Putnika, koji se tek po otkrivanju prekršaja javio kao vlasnik ptica, a koji uz to nije posedovao neophodnu propratnu dokumentaciju za njihov prekogranični promet, preuzeli su u dalju nadležnost policija i tužilaštvo.

Uprava Carina

 

Iz Uprave carina podsećaju da je za prekogranični promet divljih vrsta koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu divljim vrstama faune i flore (CITES) neophodno posedovanje posebnih dozvola.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija