Društvo

Carinici sprečili pokušaj krijumčarenja 105 ptica - pun prtljažnik nimfi, crvenih rozela, golubova i tigrica

Komentari

Autor: Euronews

29/11/2021

-

14:04

Carinici sprečili pokušaj krijumčarenja 105 ptica - pun prtljažnik nimfi, crvenih rozela, golubova i tigrica
Uprava Carina - Copyright Uprava Carina

veličina teksta

Aa Aa

Carinici su juče na prelazu Gradina, u saradnji sa policijom, sprečili pokušaj krijumčarenja 105 živih primeraka raznih vrsta ptica, među kojima i četiri Crvene rozele (Platycercus Eximius), koje se nalaze na CITES listi strogo zaštićenih vrsta, saopštila je Uprava carina. Iz skučenog prtljažnog prostora izvađeno je 12 kaveza i dve platnene torbe, u kojima su carinici pronašli ukupno ptice, koje ne samo što nisu bile prijavljene, već su transportovane i bez bilo kakve veterinarsko-sanitarne dokumentacije.

"Prekršaj je otkriven kada je za izlaznu kontrolu pristigao ''foksvagen turan'' bugarskih registarskih oznaka, kojim su dvojica bugarskih državljana putovala ka svojoj zemlji. Mada su obojica putnika prilikom susreta sa carinicima negirala da imaju bilo šta da prijave, njihov automobil je ipak izdvojen za detaljan pregled. Odmah na početku kontrole je bilo jasno da ni vozač ni njegov saputnik nisu rekli istinu, jer je prtljažnik vozila bio prepun kaveza sa živim pticama", navodi se u saopštenju Uprave carina.

Uprava Carina

 

Granični veterinarski inspektor utvrdio je da se radi o zaštićenim Crvenim rozelama, ali i o 47 primeraka papagaja Nimfa (Nymphicus Undulatus), 33 goluba (Columba), 9 Tigrica (Melopsittacus Undulatus), 4 plave i plavo-bele Nimfe-Mali Aleksandar (Psittacula Krameri), kao i po dva primerka Mandarinske patke (Aix Galericulata), Dijamantskog golubića (Geopelia Cuneata), goluba Jakobina (Jacobin Pigeon) i Poljske kokoške (Perdix Phasianidae).

Otkrivene ptice zbrinute su u zoološkom vrtu na Paliću, dok je protiv vozača(64) pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija