Aktuelno

Kosovska policija ne dozvoljava uspon srpskih planinara na Ljuboten

Komentari

Autor: RTV Kim

26/06/2021

-

13:53

Kosovska policija ne dozvoljava uspon srpskih planinara na Ljuboten
Kosovska policija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Specijalna jedinica Kosovske policije iz Uroševca ne dozvoljava planinarima koji su došli iz svih krajeva Srbije uspon na planinski vrh Ljuboten, saznaje RTV Kim.

Istovremeno, dva autobusa sa još stotinak planinara iz centralne Srbije zaustavljena su u Štrpcu i nije im dozvoljen put do Ski centra gde su trebali da se pridruže ostalim planinarima i krenu u pohod na najviši vrh Šar planine.

Oko 120 planinara iz različitih krajeva Srbije trenutno su blokirani na Ski centru Brezovica od strane Specijalne jedinice Kosovske policije koja im ne dozvoljava da krenu dalje, iako je čitava manifestacija ranije prijavljena.

Prema rečima Radeta Kneževića, predsednika Planinarskog društva "Kopaonik", noćas ih je o zabrani obavestio komandir Policije u Štrpcu Dragan Ivanović, da bi jutros to učinili i specijalci koji su došli i ne dozvoljavaju im odlazak iz hotela.

Dragan Ivanović kaže da nije ovlašćen da daje izjave jer je čitav slučaj u nadležnosti Regionalne policije u Uroševcu.

Kancelarija za KiM: Planinarima uskraćena sloboda kretanja

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju ocenjuju da je takva vrsta ograničavanja slobode kretanja najobičnija "demonstracija sile i očigledna manifestacija šovinizma", jer planinarske ture na Šar planini su sasvim uobičajena stvar, "osim kada su planinari srpske nacionalnosti".


"Apelujemo na predstavnike međunarodne zajednice na Kosovu i Metohiji da odlučno reaguju u ovakvim situacijama, jer incidenti, poput današnjeg, nanose nepopravljivu štetu pokušajima da se izgradi međunacionalno poverenje i napravi otklon od nastojanja Prištine da se međuetnički jaz u našoj južnoj pokrajini produbi", ističu u saopštenju.

Kancelarija je pozvala srpske planinare i građane Štrpca da budu mirni i da ne nasedaju na još jedan očigledan pokušaj provokacije od strane Prištine.

Komentari (0)

Srbija