Aktuelno

Uhapšeni pripadnici MUP-a: Sumnja se da su Belivuku i Miljkoviću odavali poverljive podatke iz sistema

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/11/2022

-

14:24

Uhapšeni pripadnici MUP-a: Sumnja se da su Belivuku i Miljkoviću odavali poverljive podatke iz sistema
Tanjug/Miloš Milivojević - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal uz saradnju sa MUP Službom unutrašnje kontrole lišeni su slobode policijski službenici A.P. i N.V. iz Beograda zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz čl. 346. KZ RS i zloupotreba službenog položaja iz člana 359 KZ, navodi se u saoopštenju ovog tužilaštva.

Kako dodaju, prema navodima krivične prijave, postoji osnovana sumnja da su od juna do oktobra 2020. godine u više navrata neovlašćeno pripadnicima organizovane kriminalne grupe, čiji su organizatori Veljko Belivuk i Marko Miljković, odavali poverljive podatke iz elektronskog sistema MUP.-a.

Ovim licima lišenim slobode određeno je policijsko zadržavanje i ona će uz krivičnu prijavu biti sprovedena Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Lalić kao svedok-okrivljeni oktrio detalje

Podsetimo, na suđenju grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koja se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje, prvi put govorio okrivljeni saradnik Srđan Lalić koji je u julu sklopio sporazum o saradnji sa tužilaštvom i nagodio se na kaznu od 18 godina zatvora. Iz njegovog svedočenja proizilazi da je broj žrtava daleko veći od sedam kolliko se klanu stavlja na teret optužnicama.

Tanjug/Vladimir Šporčić, MUP Srbije

 

Tokom dva dana višesatnih izlaganja izneo je monstruozne detalje o više ubistava i mučenja koje su izvršili pripadnici ove kriminalne grupe, a najviše pažnje javnosti izazvale su tvrdnje tokom svedočenja da su pripadnici kriminalne grupe planirali i ubistvo predsednika Srbije. 

"U januaru 2021. Marko Miljković i Veljko Belivuk su išli kod Radoja Zvicera povodom rođenja njegovog deteta. Pošto su od dela crnogorskih službi, koje su pod kontrolom kavčana, dobili informaciju da se sprema njihovo ubistvo, na aerodromu su se pojavili kao živi mamac, kako bi se pohapsili neki škaljarci. Dok su boravili tamo, a i posle, sa oduševljenjem su govorili kako su ih vozili u naoružanim konvojima, kako deo službe stoji iza njih, kako bi to trebalo uspostaviti i ovde u Srbiji", rekao je tada Lalić.

Zvicer je, kako je dodao, obezbedio oko pet miliona evra i pomoć dela tih službi koje su za svrgavanje političkih strukturi u Srbiji, da se dovede neko podoban, ko bi radio u interesu klana. Opširnije o tome šta je sve Lalić otkrio o delovanju ove kriminalne grupe pročitajte u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija