Aktuelno

Dan koji su navijači Srbije dugo čekali: "Orlovi" protiv Brazila započinju Mundijal, euforija i u Srbiji i u Kataru

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug, 021

24/11/2022

-

16:16

Dan koji su navijači Srbije dugo čekali: "Orlovi" protiv Brazila započinju Mundijal, euforija i u Srbiji i u Kataru
Dan koji su navijači Srbije dugo čekali: "Orlovi" protiv Brazila započinju Mundijal, euforija i u Srbiji i u Kataru - Copyright MN Press, Tanjug Video, profimedia, Tanjug AP/Hassan Ammar

veličina teksta

Aa Aa

Od kada je fudbalska reprezentacija Srbije u aprilu saznala rivale u grupi na Svetskom prvenstvu, navijači su nestrpljivo očekivali današnji dan. Popularni "orlovi" koje sa klupe predvodi legendarni Dragan Stojković Piksi večeras u 20 časova igraju prvi meč na mundijalu, i to protiv ekipe Brazila koja je u prvom redu favorita za titulu svetskog prvaka. 

Protiv večerašnjeg rivala, Srbija je odigrala ukupno 19 mečeva. Pobedila je dva puta. Iako je protivnilki tim sastavljen od velikih svetskih fudbalskih zvezda, među navijačima Srbije ne manjka entuzijazma i samopouzdanja pred večerašnji duel. 

Utakmica se igra na stadionu Lusail, na 25 kilometara od Dohe, gde je nastao potpuno novi grad koji je napravljen uoči početka prvenstva. Na ovom stadionu će se igrati i finale ovogodišnjeg svetskog šampionata.

Euronews

Novinar Arena Sporta Goran Svilar koji se nalazi u Kataru javlja da u taboru Srbije vlada velika samouverenost. Novinari širom sveta prate ovaj događaj, a kada je reč o reprezentaciji Srbije, ima ih najmanje 50 na svakoj konferenciji za medije.

Žurka srpskih navijača u Dohi

Navijači Srbije već danima stižu u Dohu. Veliki deo njih danas se okupio na jednoj plaži, a žurka pred utakmmicu je uveliko počela.

Uz skandiranje "Dajte Brazil da se igramo" i pesmu "Koktel ljubavi", uz koju su fudbaleri slavili u Portugalu, počelo je "zagrevanje" pred meč sa Brazilom.

Srpki navijači okupljaju se oko 18 sati u blizini stadiona Lusail i onda će uslediti tzv. korteo do mesta gde će se voditi velika bitka protiv Brazilaca.

Euronews

U Dohu su došli navijači iz gradova širom Srbije, ali ti su i srpski navijači iz Dubaija i Abu Dabija.

Zanimljiva je i priča o Zoranu Zivlaku koji je četiri meseca putovao na biciklu, od Novog Sada do Dohe, kako bi podržao reprezentaciju na svetskom prvenstvu.

On će, kaže, bodriti reprezentaciju na sve tri utakmice grupne faze, protiv Brazila, Kameruna i Švajcarske.

"Kad ja dođem, mi pobeđujemo. Nadam se da će tako biti i sada. Posle 6.000 kilometara, Bugarske, Gruzije, Jermenije, Irana, Iraka, Emirata, Saudijske Arabije, evo nas u omalenom Kataru, ali sa velikim nadama za našu Srbiju", ispričao je profesor geografije nakon što je stigao u Katar, javlja portal 021. 

Euforija u Srbiji

Atmosfera je eufuročna u celoj Srbiji, a navijači se spremaju da gledaju utakmicu u svojim domovima i organizovano u lokalima. 

Tradicionalno, Mundijal znači i pun plato ispred hotela Moskva. Terazijska česma je decenijama glavna lokacija gde se menjaju sličice, a fudbalski fanovi sitno broje do popunjavanja albuma.

Svetskom prvenstvu raduju se i trgovci. Kažu da je u proteklih nekoliko nedelja prodaja televizora porasla za čak 20 odsto, a da potražnja ne jenjava.  

"Pred početak svih velikih sportskih manifestacija uvek postoji veća potražnja za televizorima. Pogotovo kada je najvažnija sporedna stvar na svetu, a to je fudbal i njegovo svetsko prvenstvo. Tada interesovanje za televizore i njihova prodaja značajno rastu", kaže Predrag Bujić prodavac.

Meč će u Srbiji pratiti i Tiago koji je rođen u Rio de Žaneiru, gradu karnevala i Kopakabane, ali nakon decenije života provedene u Srbiji, imaće razloga za sreću ko god izašao kao pobednik iz ovog duela.

MN Press

 

"Navijam za Brazil, jer sam rođen u Brazilu, to se podrazumeva, ali potajno će mi možda biti draže ako Srbija pobedi, jer će se onda o Srbiji pričati po celom Brazilu biće jako neočekivano i zanimljivo", kaže Tiago Fereira.

"Karioke" su sudeći prema prognozama kladionica i fudbalskih stručnjaka širom sveta glavni pretendenti za titulu šampiona. U taboru srpske reprezentacije u Dohi vlada umereni optimizam uoči predstojećeg meča, ali zato na ulicama građani su uvereni da "orlovi" odnose sva tri boda sa stadiona u Lusailu.

Komentari (0)

Srbija