Aktuelno

Nastavljeno suđenje Belivukovoj grupi: Prepirka i uvrede između Miljkovića i Lalića tokom ispitivanja

Komentari

Autor: Tanjug

02/12/2022

-

11:15

Nastavljeno suđenje Belivukovoj grupi: Prepirka i uvrede između Miljkovića i Lalića tokom ispitivanja
Nastavljeno suđenje Belivukovoj grupi: Prepirka i uvrede između Miljkovića i Lalića tokom ispitivanja - Copyright Tanjug/Zoran Žestić, E-Stock/Miloš Rafailović, MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas je ispitivanjem okrivljenog-saradnika Srđana Lalića nastavljeno suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji se potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistava, trgovinu drogom, oružje, otmicu i silovanje.

Belivuk je izašao za govornicu i zamolio sudiju da, posle svih okrivljenih, on postavlja pitanja, nakon čega je pitanja počeo da postavlja Miljković, koji je najavio višesatno ispitivanje.

Odgovarajući na pitanja advokata optuženog Aleksandra Vučeljića, u vezi sa overavanjem ugovora o poklonu sata "Rolex", Lalić je rekao da mu nije ostao u jasnom sećanju dan kada je otišao kod notara da overi ugovor.

"Međutim, upečatljiv mi je dan kada sam nekog udarao drvenom šipkom po cevanicama”, rekao je Lalić pričajući o prebijanju I.S.

Lalić i Miljković se preko pitanja i odgovora prepiru, pa je tako Lalić u jednom trenutku rekao Miljkoviću "nisam siguran da si ti za termin organizovana kriminalna grupa znao pre ulaska u ovu sudnicu" odgovarajući mu da je on "više sirov i banalan".

Lalić: Izvrtanje odgovora

Miljković tvrdi da Lalić ne razlikuje organizovanu kriminalnu od navijačke grupe, tvrdeći da stalno pominje organizovanu kriminalnu grupu što se, kako Miljković, tvrdi dogovorio sa tužiocem.

Okrivljeni-saradnik tvrdi da Miljković konstantno izvrće njegove odgovore, dok mu je Miljković rekao "Laliću pročitaj ZKP (Zakon o krivičnom postupku) pa ćeš znati".

Fonet/Marko Dragoslavić

 

Optuženi Miljković je Lalića pitao o "bunkeru", blindiranim vratima, organizovanoj kriminalnoj i navijačkoj grupi, sastancima tih grupa, ali i o planiranju ubistva Gorana Veličkovića.

Dalje je Miljković ispitivao Lalića o Borisu Vojinoviću, sa kojim je Lalić po njegovim rečima proveo određeno vreme u Češkoj kada je pobegao iz Srbije zbog straha od hapšenja.

Tokom ispitivanja, Lalić je Miljkoviću rekao da optuženi uglavnom voli da laže kada je novac u pitanju.

Tužilac je reagovao i rekao da ovo može trajati beskonačno, te da je Miljković samo jednim pitanjem pomenuo ubistvo Veličkovića, dok generalno ne priča o predmetu optuženja već o stvarima koje nisu na optužnici.

Takođe, Miljković je pitao Lalića zašto policiju nie doveo odmah nakon hapšenja u kuću u Ritopeku, na šta je Lalić odgovorio da ga je tada advokat Dejan Lazarević posavetovao da se brani ćutanjem.

Odgovarajući na pitanja okrivljenog Miljkovića, Lalić je pričao o vezama s vođom "kavačkog klana" Radojem Zvicerom, navodeći da mu je Zvicer putem "Skaj" telefona slao slike iz bolnice nakon ranjavanja u Ukrajini.

Grimase i osmesi

Pričajući o nekretnini u Perastu, Lalić je rekao da je tu kuću dobio kao odštetu za propali posao sa članom kavačkog klana Perunovićem. Lalić je pojasnio da je on od Zvicera uzeo kilogram droge i dao Perunoviću, a potom je drogu policija zaplenila, zbog čega je Perunović kao odštetu Laliću dao pomenutu kuću.

Sve vreme Miljkovićevog ispitivanja njegovog nekadašnjeg saradnika u sudnici je bila velika tenzija. 

Miljković i Lalić su se često vređali, pa je tako Miljković Laliću rekao da je nepismen, da ne razume pitanje, dok je Lalić u jednom trenutku Miljkoviću rekao da je  "smeće".

Sudija i postupajući tužilac su često prekidali njihovu prepirku i razmirice, upozoravajući ih da moraju da poštuju pravila suda, kao i da se drže krivičnih dela iz optužnice. 

Lalić je pričao i o ubistvu Vlastimira Miloševića, koje je u javnosti poznato kao "ubistvo na šinama", navodeći da je on postavio GPS uređaj ispod njegovih kola i kabl za nadzor u blizini Miloševićeve zgrade. Okrivljeni-saradnik je pojasnio da mu vođe grupe tada nisu rekli da će Milošević biti likvidiran.

Odgovarajući na pitanja u vezi sa ubistvom Miloševića, Lalić je rekao da je sa portala video da se dogodilo ubistvo i da je bio "iznenađen, razočaran i uplašen".

Miljković ga je zatim pitao zašto nije prijavio policiji njega i Belivuka, na šta je Lalić odgovorio da nije hteo da Miljković i Belivuk završe u zatvoru. Naglasio je da mu Miljković nikada nije bio prijatelj već drugar i saradnik.

Tokom suđenja advokat Gordana Božilović Petrović, Miljkovićev branilac, rekla je sudiji da upozori Lalića da se ne smeška i ne pravi grimase sve vreme jer je suđenje ozbiljno i radi se o okrivljenima koji bi mogli da dobiju doživotne kazne zatvora. 

Na kraju današnjeg suđenja branioci su tražili od suda da se ukine pritvor pojedinim pripadnicima grupe, što je sudsko veće odbilo i zakazalo sledeće suđenje za 20.decembara.

Miljković će na sledećem suđenju nastaviti da ispituje Lalića, a nakon njega slede i pitanja ostalih optuženih.

Lalić se sa Tužilaštvom za organizovani kriminal nagodio da za kaznu od 18 godina zatvora priča o zločinima svojih nekadašnjih prijatelja, pripadnika ove kriminalne grupe. 

 

Komentari (0)

Srbija