Aktuelno

Sunčano i toplo za Božić u Srbiji, od nedelje promena vremena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/01/2023

-

08:25

Sunčano i toplo za Božić u Srbiji, od nedelje promena vremena
Sunčano i toplo za Božić u Srbiji, od nedelje promena vremena - Copyright AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Vikend pred nama donosi dosta sunčanih perioda i prijatno toplo vreme. Sve do kraja nedelje bićemo pod uticajem polja visokog vazdušnog pritiska, što znači da će vreme biti stabilno i mirno.

Prvi dan vikenda obeležiće sunčano vremene sa slabim vetrom. Temperatura će se kretati od 10 na jugu, pa do 14 u centralnim i zapadnim predelima. U nedelju već počinje da duva košava koja će Timočkoj krajini doneti nešto više oblaka, ali i intenzivniji pad temperature. Drugog dana vikenda temperatura će se kretati od 7 stepeni na istoku, pa do 13 na zapadu zemlje. Vreme ostaje suvo sve do ponedeljka, kada nam sa severozapada stiže intenzivan ciklon, koji će uzrokovati jačanje jugoistočnog vetra i naoblačenje sa kišom.

Jugoistočni vetar će u ponedeljak u košavskom području dostizati olujnu jačinu, a slaba kiša počinje da pada sredinom dana.

Sa promenom pravca vetra na severni i severozapadni u utorak, dolazi do zahlađenja u celoj zemlji, te će kiša, u višim planinskim predelima prelaziti u susnežicu i sneg, dok će u nižim padati kiša.

Oblačno, tmurno i kišovito vreme zadržava se sve do sredine sledeće nedelje. Maksimalna temperatura kretaće se oko proseka, dakle na planinama oko nule, što će omogućiti formiranje snežnog pokrivača, dok će u Vojvodini i zapadnoj Srbiji biti do 8 stepeni.

Trenutni prognostički modeli za sredu i četvrtak najavljuju privremen prestanak padavina, ali već u petak stiže nov ciklon sa novim padavinama i dodatnim padom temperature.

 

Komentari (0)

Srbija