Aktuelno

Vesić: Zabranjen prevoz cisterni sa amonijakom na pruzi Niš - Dimitrovgrad

Komentari

Autor: Tanjug

15/01/2023

-

16:34

Vesić: Zabranjen prevoz cisterni sa amonijakom na pruzi Niš - Dimitrovgrad
Vesić: Zabranjen prevoz cisterni sa amonijakom na pruzi Niš - Dimitrovgrad - Copyright Tanjug/MGSI

veličina teksta

Aa Aa

Uklonjene su posledice železničke nesreće na deonici pruge Niš - Dimitrovgrad kod Pirota, a na toj pruzi zabranjen je prevoz cisterni sa amonijakom dok se ne završi zamena i ojačanje gornjeg stroja na pojedinim deonicama, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

"Otklonjene su posledice železničke nesreće na pruzi 106 (Niš - Dimitrovgrad) između službenih mesta Staničenje – Pirot, kod mesta Sopotski han. Uvedena je lagana vožnja sa 20 km na sat i ograničena je maksimalna težina voza na 1.200 tona", rekao je Vesić za Tanjug. 

On je naveo da je juče u 19 sati železnički saobraćaj na pruzi Niš - Dimitrovgrad ponovo uspostavljen, i zahvalio se bugarskim železnicama na pomoći u otklanjaju posledica nesreće.

Vesić je najavio da će se u petak, sastati na granici Srbije i Bugarske sa potpredsednikom Vlade Bugarske i ministrom  transporta Bugarske Hristom Aleksijevim.

U pet dana dva iskliznuća voza sa opasnim tovarom

Podsetimo, 25. decembra prošle godine iz šina su iskliznula četiri od 20 vagona cisterni koji su prevozili amonijak, nakon čega je došlo do curenja amonijaka.

Mnogi građani Pirota zatražili su lekarsku pomoć, a registrovano je više od 50 osoba sa simptomima trovanja amonijakom. Od posledica trovanja dve osobe su preminule.

Zbog svega je u tom gradu proglašena vanredna situacija, a škole i vrtiću nisu radili nekoliko dana. Posledice po životnu sredinu tek će biti ispitane.

Usledilo je uklanjanje cisterni, a iz jedne od njih koja je curila prethodno je preostali amonijak pretočen u kamion cisternu. 

Još jedan sličah incident dogodio se u okolini Zaječara, srećom bez težih posledica. Tada je cisterna sa fosfornom kiselinom iskočila iz šina, ali do izlivanja opasne materije nije došlo.

MGSI

 

Istraga će utvrditi kako je došlo do nesreće na ove dve lokacije, a stav struke je da je železnička mreža u lošem stanju i da su neophodna ozbiljna ulaganja.

Sa tim se složio i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je tom prilikom izjavio da se prugom na kojoj se desio akcident vozi brzinom od svega 30 kilometara na sat i da je loša infrastruktura sigurno jedan od razloga. 

I dekan Saobraćajnog fakulteta Nebojša Bojović je rekao da je deonica pruge Niš- Dimitrovgrad u lošem stanju. Ova deonica nije predviđena za putnički saobraćaj, a među brojnim pitanjima koja su se ovih dana nametala jeste i to kako se onda procenjuje da li je bezbedno da da njoj bude dozvoljen teretni saobraćaj i uz to prevoz opasnih materija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija