Aktuelno

Da li je tragedija mogla da se izbegne: Lanac (ne)odgovornosti u dva povezana slučaja napada pasa na Kosmaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/01/2023

-

20:00

Da li je tragedija mogla da se izbegne: Lanac (ne)odgovornosti u dva povezana slučaja napada pasa na Kosmaju
Da li je tragedija mogla da se izbegne: Lanac (ne)odgovornosti u dva povezana slučaja napada pasa na Kosmaju - Copyright Tanjug/video, Prinskrin/Youtube/PG Mreža, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Tri vlasnička psa koja su početkom januara nasmrt izujedala novinara Vladana Radosavljevića u Velikoj Ivanči na Kosmaju samo dva meseca pre ove tragedije napala su dete (13) i naneli mu povrede, a majka je slučaj prijavila nadležnim službama. Šta se tačno dešavalo između te prijave i zastrašujućeg događaja u kome je Radosavljević stradao, a njegova supruga povređena - danas je gotovo nemoguće utvrditi. 

U istrazi koja je usledila nakon smrtonosnog napada uhapšena je žena koja je brinula o psima i njoj je određen pritvor do 30 dana, dok su psi izmešteni u karantin Javno-komunalnog preduzeća "Veterina Beograd". Međutim, budući da se u istrazi ispostavilo da novinar i njegova supruga nisu prve žrtve ovih vlasničkih pasa, otvoreno je pitanje propusta nadležnih službi i još važnije - da li je ova zastašujuća tragedija mogla da se izbegne da su psi već nakon prvog napada izmešteni. Na pitanje nadležnim službama zašto se to nije dogodilo i ko je odgovoran, međutim, i dalje nije moguće dobiti precizan odgovor. 

Ono što se zna, jeste da Osnovno javno tužilaštvo u Mladenovcu, kako su rekli za Euronews Srbija, povodom prvog napada pasa u kome je povređeno dete, proverava postupanje Veterinarske inspekcije, koja funkcioniše pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Ipak, mnogo pitanja i dalje je bez odgovora. Zbog čega veterinarska inspekcija nije kontrolisala pse posle prvog napada? Da li su mogli i posle prvog slučaja da budu stavljeni u karantin? Zbog čega su životinje nakon napada na dete premeštene iz sela Nemenikuće u selo Velika Ivanča? Da li je to neko naložio ili su to vlasnici sami uradili i zašto?

U Ministarstvu poljoprivrde, šumarstva i vodoprivrede, pod čijim ingerencijama sapada Uprava za veterinarsku inspekciju, nisu hteli da detaljnije govore za naš portal zbog istrage koja je u toku, već su za Euronews Srbija kratko naveli da su preduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti. Ni iz MUP-a nisu hteli da detaljnije govore za naš portal zbog aktulene situcije. 

Tek nakon što su po drugi put napali, nasmrt izjedavši novinara Vladana Radosavljevića, na lice mesta izašla je policija i ekipa Javno-komunalnog preduzeća "Veterina Beograd" koja je opasne pse pronašla u svojim boksovima u koje su se vratili nakon stravičnog napada. 

Kako je za Euronews Srbija rekao Budimir Grubić direktor ovog Javno-komunalnog preduzeća, psi su izmešteni iz dvorišta u kome su živeli i smešteni u karantin "Veterine". Upitan o prvom napadu pasa, kada je povređeno dete, Grubić za Euronews Srbija tvrdi da o tom događaju nisu ni bili obavešteni.  

I iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju Grada Beograda za Euronews Srbija su rekli da u prethodnom periodu nisu evidentirane prijave u vezi sa ovim slučajem. 

"Uvidom u evidencije komunalne milicije utvrđeno je da nisu evidentirane prijave građana kao ni postupanja komunalne milicije koja su se odnosila na kontrolu držanja pasa koji su napali i usmrtili lice", navedeno je u odgovoru Sekretarijata. 

Dva postupka u toku

Povodom spronih pasa, trenutno se vode dva postupka. U slučaju poslednjeg napada u kome je stradao novinar Vladan Radosavljević, postupak se za sada vodi samo protiv V.M. koja je čuvala pse. Njoj je Osnovni sud u Mladenovcu 6. januara odredio pritvor do 30 dana, a sumnjiči se da 4. januara u Velikoj Ivanči nije obezbedila kavez sa psima. Tužilaštvo joj na teret stavlja krivično delo - teško delo protiv opšte sigurnosti izvršeno iz nehata - za koje je zaprećena kazna od jedne do osam godina zatvora.

Prinskrin/Youtube/PG Mreža

 

U ovom slučaju, protiv vlasnika, kako kažu u tužilaštvu, postupak trenutno nije pokrenut. Iz Osnovnog javnog tužilaštva u Mladenovcu za Euronews Srbija navode da će biti naloženo i veštačenje kinologa, nakon čega će biti donete dalje odluke o postupanju. Kako navode u Tužilaštvu, 27. januara biće ispitana supruga stradalog novinara, koja je u incidentu takođe povređena, a planirano je i ispitivanje tri svedoka, među kojima je i M. S, vlasnica imanja na kojem su psi bili smešteni.

Međutim, protiv vlasnice vodi se drugi posupak, koji se tiče napada u kome je povređeno dete.  Protiv nje u toku je krivični postupak pred istim tužilaštvom zbog sumnje da je izvršila krivično delo izazivanje opšte opasnosti, a zbog incidenta u kome su učestvovali isti psi 1. novembra 2022. Naime, oni su tada u selu Nemenikuće u Sopotu, u 6.30 ujutru, prema navodima Tužilaštva, napali trinaestogodišnjeg dečaka iz komšiluka, i naneli mu lake telesne povrede u vidu posekotine desne potkolenice. Slučaj je nadležnima prijavila dečakova majka. Ona je u vezi sa ovim slučajem pozvana na saslušanje u svojstvu okrivljene za 1. februar.

Kakve su procedure u slučaju napada?

Tanjug/video

 

Inače, prema Pravilniku o načinu držanja pasa koji mogu predstavljati opasnost po okolinu, a rase koje su usmrtile čoveka su upravo takve, samo vlasnik sme da čuva takve životnje. Za razliku od pasa lutalica, kada je reč o incidentima sa vlasničkim psima, odgovornost je upravo na vlasnicima, ali postoje pravila kako se postupa kada dođe do incidenata.

Kako su objasnili advokati koji su govorili za Euronews Srbija, ukoliko dođe do ujeda od strane vlasničkog psa najpre je neophodno da žrtva dobije kompletan medicinski tretman i da se nakon toga obaveste nadležne insitucije koje postupaju dalje u istrazi. Dodaju da, ukoliko je ujed ozbiljan, na teren izlazi Hitna pomoć, a u suprutnom je praksa da se osoba javi prvoj i najbližoj medicnskoj ustanovi koja bi trebalo dalje da obavesti policiju, a ona nadležno tužilaštvo.

Advokat Nemanja Slavković napominje da, kada je lakši ujed u pitanju, teško je to odmah okarakterisati i zbog toga je važno da se to odmah definiše nakon izjave žrtve ili svedoka u razgovoru sa lekarom koji ukazuje pomoć. 

"Nakon što se ukaže prva pomoć, lekari su dužni da obavestite nadležnu Policijsku ispostavu o događaju. Radnici MUP-a su dužni da o celokupnom događaju, nakon što izađu na teren, sačine zapisnik koji ne dobija žrtva, ali je moguće naknadno ga pribaviti. U zavisnosti od težine posledica, smatram da u određenim situacijama postoji obaveza nadležnih da obaveste Veterinarsku inspekciju o tome i da ona izađe na lice mesta u smislu da obiđe vlasničkog psa i vlasnika i proveri životinju", objašnjava Slavković.

Ovo za Euronews Srbija potvrđuje i advokat Aleksandar Radivojević koji navodi da je u svakom slučaju vlasnik taj koji je odgovoran za svog psa. On dodaje i da je u slučaju napada vlasnik taj koji snosi, kako kaže, dve vrste odgovornosti: krivično-pravnu i građansku. 

"Ukoliko dođe do povređivanja od strane vlasničkog psa i nakon što se ukaže medicinska pomoć i obavsti policija procedura je sledeća: Javni tužilac je u obavezi da izda naredbu o sprovođenju istrage, u tom istražnom postupku se dalje utvrđuje odgovornost vlasnika, jer se pas tretira kao takozvana opasna stvar i onaj ko je vlasnik te opasne stvari odgovara za nju po principima takozvane objektine odgovornosti", rekao je Radivojević. 

Komentari (0)

Srbija