Aktuelno

RHMZ izdao novo upozorenje: Delovi Srbije u "narandžastom", jutros na Zlatiboru izmereno -6°C

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/01/2023

-

08:49

RHMZ izdao novo upozorenje: Delovi Srbije u "narandžastom", jutros na Zlatiboru izmereno -6°C
Sneg u Beogradu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Na području zapadne i jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije na snazi je narandžasti meteo-alarm, koji označava opasno vreme. Republički Hidrometeorološki Zavod Srbije izdao je upzorenje na snežne padavine za brdsko-planinske predele na zapadu i jugozapadu Srbije gde se očekuje povećanje visine snežnog pokrivača za 10 do 15 cm, lokalno i više.

U Srbiji je jutros u 6 sati najniža temperatura izmerena na Zlatiboru, gde je bilo minus šest stepeni Celzijusa. Na Kopaoniku i Crnom Vrhu bilo je minus četiri stepena, pokazuju podaci RHMZ-a.

Najtopliji je Negotin sa dva stepena, a slede Beograd, Kragujevac, Smederevska Palanka i Veliko Gradoište, gde je izmeren jedan stepen. Umeren sneg pada na Zlatuboru, Kopaoniku i u Loznici, a slab sneg u Beogradu, Valjevu Kraljevu i Požegi.

Kakvo nas vreme očekuje za vikend?

Prodor hladne vazdušne mase sa severa Evrope doneo nam je intenzivno zahlađenje što je uzrokovalo da kiša prelazi u susnežicu i sneg i u nižim predelima. U Vojvodini će danas biti susnežice i snega uz manje povećanje visine snežnog pokrivača. Hladna vadušna masa omogućava da temperatura bude oko proseka, što znači od 2 stepena na severu do 8 na jugoistoku zemlje.

"U nedelju dolazi do privremenog prestanka padavina i razvedravanja. Na severu i zapadu očekuje se nešto više oblaka, dok će u istočnim predelima biti pretežno sunčano i toplije. Maksimalna temperatura kretaće se od 5 stepeni, na severu i zapadu, pa do 11 na istoku i jugoistoku", kaže meteorološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković.

Početak sledeće nedelje donosi nam nove padavine, jak istočni vetar, ali i blaži porast temperature. U ponedeljak će slaba kiša padati u većini mesta, a temperatura će se kretati od 8 do 12 stepeni.

Trenutni prognostički modeli već za utorak najavljuju novi pad temperature, što će uzrokovati da kiša pređe u susnežicu i sneg u Beogradu i mestima Vojvodine. Tokom cele sledeće vreme ostaje promenljivo i hladno, povremeno sa kišom, susnežicom i snegom.

Opasnost od poledice na putevima popodne i uveče

U nižim predelima u jutarnjim i kasnijim popodnevnim i večernjim satima zbog niskih temperatura postoji opasnost od poledice na putevima mokrim od kiše i snežnih padavina, upozorava Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Na putevima u zapadnim, jugozapadnim i centralnim krajevima Srbije zbog snežnih padavina saobraćaj će se i danas odvijati otežano i usporeno.

U planinskim predelima kao i na prilazima zimskim centrima pored dobrih zimskih guma neophodna je i upotreba lanaca ili drugih uređaja protiv proklizavanja točkova.

I u nižim predelima će zbog kiše, a povremeno i snežnih padavina kolovozi biti mokri a što u jutarnjim i kasnijim popodnevnim i večernjim satima zbog niskih temperatiura donosi opasnost od poledice.

Pojava odrona je takođe češća kada su vremenske prilike ovakve pa je potrebno da vozači obrate pažnju na ovu opasnost, navodi AMSS.

 

   

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija