Aktuelno

Spasilački tim iz Srbije poveo i Zigija u Tursku: Belgijski ovčar obučen za potragu za preživelima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/02/2023

-

11:12

Spasilački tim iz Srbije poveo i Zigija u Tursku: Belgijski ovčar obučen za potragu za preživelima
Spasilački tim iz Srbije poveo i Zigija u Tursku: Belgijski ovčar obučen za potragu za preživelima - Copyright Facebook.com/Министарство унутрашњих послова Републике Србије

veličina teksta

Aa Aa

Službeni pas Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije “vatrogasac Zigi”, upućen je kao ravnopravni član Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina u misiju pomoći ugroženima u Turskoj, saopšteno je iz MUP-a.

Zigi, star 9 godina, belgijski je ovčar i obučen i osposobljen za pretragu i spasavanje živih ljudi iz ruševina i na otvorenom prostoru.

Facebook.com/Министарство унутрашњих послова Републике Србије

 

Prošao je osnovnu obuku iz poslušnosti, kao i osnovnu obuku za spasavanje i pretragu lica.

Učestvovao je u više akcija spasavanja i na više međunarodnih vežbi u Sloveniji i Srbiji.

Brigu o Zigiju i vodič ovog sužbenog psa je Mili Radojević, vatrogasac-spasilac i pripadnik Specijalističkog tima za spasavanje iz ruševina, koji je za svoje podvige dobio i odlikovanje, plaketu za izuzetnu hrabrost 2018. godine.

Facebook.com/Министарство унутрашњих послова Републике Србије

 

Vodiči službenih pasa su prošli više obuka i treninga u zemlji i inostranstvu.

Podsetimo, timovi za spasavanje iz ruševina Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije krenuli su juče ka ugroženim područjima Republike Turske pogođenim zemljotresom, kojima je potrebna pomoć u spasavanju ljudskih života i pronalaženju preživelih.

Ministar unutrašnjihi poslova Bratislav Gašić, a po nalogu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, uputio je dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina sa 27 pripadnika, službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih lica.

Tanjug/AP/Mahmut Bozarsan

 

Uz savremenu opremu tešku 4,5 tona, srpski vatrogasci - spasioci, obučeni i spremni da reaguju u svim situacijama, daće svoj maksimum da pomognu turskim kolegama i građanima Turske u potrazi i spasavanju preživelih, navodi se u saopštenju.

Građani su na aerodromu tim Srbije ispratili aplauzima.

Euronews

 

Komentari (0)

Srbija