Aktuelno

Ponovo odložen početak novog suđenja Papiću za trgovinu uticajem

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

11:55

Ponovo odložen početak novog suđenja Papiću za trgovinu uticajem
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

U Višem sudu u Beogradu danas je za 23. mart odložen početak suđenja nekadašnjem zameniku načelnika SBPOK-a Goranu Papiću i Branislavu Panduru za trgovinu uticajem.

Oni su optuženi da su u noći između 11. i 12. septembra 2020. godine, kao starešine u Službi za borbu protiv organizovanog kriminla (SBPOK) MUP-a Srbije, iskorišćavanjem svojih službenih položaja, sprečili hapšenje i procesuiranje pripadnika kriminalne grupe N.K.

Do odlaganja je došlo zbog izostanka optuženog Papića, koji je, kako navodi njegov advokat, povredio koleno i teško se kreće. Advokat je sudiji je predao medicinsku dokumentaciju o Papićevoj povredi.

Na početku suđenja tužilaštvo i odbrana izložiće svoje uvodne reči, nakon čega će Papić i Pandur moći da izlože svoju odbranu.

Papiću se optužnim predlogom Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu na teret stavlja krivično delo trgovina uticajem, a Panduru zloupotreba službenog položaja.

Papić se sumnjiči da je u noći privođenja N.K. u SBPOK, pod sumnjom da se bavi prodajom narkotika, uticao na svoje podređene da se N.K. pusti na slobodu.

Navodio je da ga poznaje od ranije i da je privedeni samo majstor kod kojeg on popravlja kola, iako je znao da je N.K. lice za koje su postojala operativna saznanja da je član kriminalne grupe koja se u dužem periodu bavi prodajom narkotika.

Branislav Pandur je, kako se sumnja, iskoristio svoj položaj i pozvao dežurnog zamenika Višeg javnog tužioca u Beogradu, kojem je rekao neistinitu informaciju da je N.K. "pod merama" Tužilaštva za organizovani kriminal i da bi njegovim zadržavanjem bila upropašćena operativna obrada SBPOK, iako je znao da to nije tačno.

Na taj način okrivljeni su N.K. pribavili korist, tako što su sprečili da mu se odredi zadržavanje do 48 sati, kao i da mu se vrate prethodno oduzeti predmeti, pa su tako onemogućili veštačenje sadržaja mobilnih telefona, pretres vozila i DNK veštačenje oduzetog novca i veštačenje prisustva opojnih droga na novcu.

N.K. je uhapšen u avgustu 2021. godine zbog nedozvoljene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih  droga, kada Papić više nije bio u SBOPOK-u, a nedavno je protiv njega potvrđena i optužnica.

Viši sud u Beogradu osudio je Papića 22. avgusta na kaznu zatvora od godinu i dva meseca, jer je u aprilu 2020. godine urgirao da se istog dana vrati zaplenjeno blindirano vozilo Marku Miljkoviću, sada optuženom za organizovanje kriminalne grupe i niz teških krivičnih dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija