Aktuelno

Potpisan sporazum o saradnji Univerziteta u Beogradu i JP Službeni glasnik

Komentari

Autor: Tanjug

02/03/2023

-

20:15

Potpisan sporazum o saradnji Univerziteta u Beogradu i JP Službeni glasnik
Potpisan sporazum o saradnji Univerziteta u Beogradu i JP Službeni glasnik - Copyright Tanjug /Rektorat Univerziteta U Beogradu

veličina teksta

Aa Aa

Univerzitet u Beogradu i Javno preduzeće Službeni glasnik zaključili su sporazum o poslovnoj saradnji, saopštila je informativna služba Univerziteta u Beogradu. 

Sporazum su u Rektoratu potpisali rektor UB prof. dr Vladan Đokić i direktor Službenog glasnika Mladen Šarčević.

Cilj potpisivanja ovog dokumenta jeste intenziviranje saradnje u oblasti prosvetnog rada u Srbiji. 

Ugovorom je predviđena saradnja prilikom objavljivanja izdanja za koja postoji zainteresovanost obe strane, jer je poslovna strategija Službenog glasnika usmerena ka izdavanju većeg broja univerzitetskih udžbenika nego do sada, navedeno je u saopštenju.

Univerzitet u Beogradu posredovaće kod svojih članica - fakulteta, da se samostalno ili zajedno sa Univerzitetom uključe u izdavačke poduhvate sa Službenim glasnikom, kada god to bude od obostranog interesa.

"Izuzetno je značajno što smo danas potpisali sporazum o saradnji sa Službenim glasnikom, jednim od naših najznačajnijih javnih preduzeća. Ovaj dokument se tiče zajedničkih koraka koji će doprineti afirmaciji i jedne i druge institucije i sveukupnog obrazovanja u Srbiji.

Pre svega, u pitanju je izdavaštvo velikog broja časopisa i monografija koje su neophodne Univerzitetu, pri čemu će nam Glasnik pomoći u štampanju, budući da poseduje neophodne kapacitete“, izjavio je rektor UB prof. dr Vladan Đokić. 

Kako je navedeno u saoštenju rektor je izrazio nadu da će, prema sporazumu, cene štampanja biti prijemčivije za univerzitetske profesore i zajednicu u celini.

"Univerzitet u Beogradu je najvažnija obrazovna institucija u Srbiji. Iz tog razloga, potpisivanje ovog ugovora je od velike važnosti za naše preduzeće, naročito stoga što će pružiti mogućnost za veću posvećenost izdavanju univerzitetskih udžbenika.

Tanjug /Rektorat Univerziteta U Beogradu

 

Službeni glasnik je najavio i spajanje za Zavodom za udžbenike, a taj proces je nemoguć bez podrške akademske zajednice“, izjavio je direktor SG Mladen Šarčević. 

Dodao je da će podrška akademske zajednice biti od velike važnosti i prilikom izrade nacionalnih udžbenika, jer će upravo ona dati konačan sud o tome koje teme i sadržaji u njih mogu biti uvrštene.

Rektor Đokić je potvrdio da Univerzitet u Beogradu ima potreban ekspertski kapacitet za angažovanje u kreiranju udžbenika od nacionalnog značaja. 

Između ostalog, ugovor predviđa mogućnost da Univerzitet, kada za to postoje uslovi, poslove štampanja materijala poveri Javnom preduzeću Službeni glasnik, koji će zauzvrat obezbediti ovoj ustanovi od nacionalnog značaja najbolje moguće uslove kroz odnos cena i kvaliteta izdanja, navedno je u saopštenju. 


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija