Aktuelno

Direktorat za radijaciju: Ne postoji dodatna kontaminacija vozila u kome je prevožen radioaktivni gromobran i terena

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

16:28

Direktorat za radijaciju: Ne postoji dodatna kontaminacija vozila u kome je prevožen radioaktivni gromobran i terena
Tanjug/MUP - Copyright Tanjug/MUP

veličina teksta

Aa Aa

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije saopštio je danas da je na osnovu informacija carinske službe o povišenoj radioaktivnosti u vozilu na graničnom prelazu Bezdan njihova inspekcija izvršila vanredni terenski inspekcijski nadzor na lokaciji i utvrdila da se radi o izvoru zračenja iz radioaktivnog gromobrana koji je zatim stavljen pod kontrolu, a merenjima ustanovljeno da ne postoji dodatna kontaminacija vozila i lokacije.

Kako navode, u kasnim večernjim časovima u subotu 4. marta, inspekcija Direktorata je obaveštena da su na GP Bezdan službenici carine i granične policije detektovali povišenu radioaktivnost u putničkom automobilu.

"Inspekcija je u nedelju 5. marta izvršila vanredni terenski inspekcijski nadzor na lokaciji i utvrdila da se radi o izvoru zračenja iz radioaktivnog gromobrana. U skladu sa Zakonom propisanim ovlašćenjima inspekcija je angažovala ovlašćeno pravno lice Instituta za nuklernu nauku (INN) Vinča, koje je isti dan pronađeni izvor stavila pod kontrolu i predala na dalje skladištenje u centralno skladište u JP NOS", navodi se u saopsstenju.

Oni upozoravaju da rukovanje radioaktivnim gromobranima od strane neovlašćenih lica predstavlja opasnost za te osobe, a nepropisno čuvanje demontiranih radioaktivnih gromobrana takođe predstavlja veliku pretnju po životnu sredinu i zdravlje građana.

Tri lica uhapšena su u subotu na graničnom prelazu Bezdan, između Srbije i Hrvatske zbog posedovanja radioaktivnog materijala u putničkom vozilu, potvrđeno je za Euronews Srbija iz MUP-a.

Trojici hrvatskih državljana, L.M. (1974), D.T. (1987) i A.T. (1983) određeno je zadržavanje u policiji, a terete se za krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija iz člana 266 stav 5 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru.

Uprava carina saopštila je danas da je na izlazu graničnog prelaza Bezdan otkriven pokušaj krijumčarenja radioaktivne glave gromobrana u prostoru za rezervni točak jednog vozila.

Prilikom izlazne kontrole automobila nemačkih registarskih oznaka 4. marta se oglasio alarm detektora radioaktivnosti, zbog čega je hitno sprovedena detaljna kontrola, uz sve neophodne mere bezbednosti i zaštite.

Tada su u prtljažniku, u prostoru za rezervni točak, pronađeni neprijavljena metalna glava gromobrana i uređaj za merenje sastava matala, na koje je ručni detektor za merenje jonizujućeg zračenja odreagovao.

Redovni profesor i direktor Instituta za medicinu rada u Beogradu Aleksandar Milovanović, potvrdio je u razgovoru za Euronews Srbija da je devet službenika sa graničnog prelaza Bezdan pregledano u ovoj instituciji odmah po akcidentu.

 

Komentari (0)

Srbija