Aktuelno

Vozilo sa radioaktivnim materijalom zaustavljeno na granici Srbije, devet graničnih službenika moralo na hitan pregled

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

07/03/2023

-

09:40

Vozilo sa radioaktivnim materijalom zaustavljeno na granici Srbije, devet graničnih službenika moralo na hitan pregled
Vozilo sa radioaktivnim materijalom zaustavljeno na granici Srbije, devet graničnih službenika moralo na hitan pregled - Copyright Tanjug/MUP

veličina teksta

Aa Aa

Tri lica uhapšena su u subotu na graničnom prelazu Bezdan, između Srbije i Hrvatske zbog posedovanja radioaktivnog materijala u putničkom vozilu, potvrđeno je za Euronews Srbija iz MUP-a.

Trojici hrvatskih državljana, L.M. (1974), D.T. (1987) i A.T. (1983) određeno je zadržavanje u policiji, a terete se za krivično delo unošenje opasnih materija u Srbiju i nedozvoljeno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija iz člana 266 stav 5 u vezi stava 1 Krivičnog zakonika, navodi se u saopštenju Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru.

"U odnosu na još jedno lice naloženo je podnošenje krivične prijave za istovrsno krivično delo u redovnom postupku. Sledi dalje preduzimanje istražnih radnji povodom krivičnopravnog događaja", navodi se u saopštenju OJT u Somboru.

Kako saznajemo, radioaktivni materijal koji su u rezervnoj gumi detektovali postavljeni senzori na graničnom prelazu, bio je radioaktivni gromobran.

Na mesto incidenta stigla je i dežurna ekipa iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" koja je potvrdila prisustvo radioaktivnih elemenata u vozilu.

Iz JP "Nuklearni objeti Srbije" za Euronews Srbija kažu da ovaj predmet više ne predstavlja opasnost po okolinu, kao i da su oni jedini ovlašćeni za skladištenje radioaktivnog otpada u našoj zemlji.

"Dana 6. marta 2023. godine, izvor jonizujućeg zračenja, koji je otkriven u ileganom prometu, predat je na skladištenje u objekte Javnog preduzeća 'Nuklearni objekti Srbije', gde je smešten na siguran i bezbedan način i više ne predstavlja opasnost po zdravlje stanovništva i životnu sredinu", navodi se u saopštenju.

Pregledano devet službenika sa graničnog prelaza Bezdan

Redovni profesor i direktor Instituta za medicinu rada u Beogradu Aleksandar Milovanović, potvrdio je u razgovoru za Euronews Srbija da je devet službenika sa graničnog prelaza Bezdan pregledano u ovoj instituciji odmah po akcidentu.

"Uzeti su im specifični markeri - mikronukleasi i aberacije. Rezultate ćemo dobiti u ponedeljak, utorak. Ostali parametri biohumoralnog statusa krvi i objektivni nalaz jeste da su bez tegoba i pod kontrolom", rekao je prof. Milovanović.

On dodaje da carinici i policajci za sada nemaju simptome gađenja i povraćanja koji bi mogli da sugerišu radijacionu bolest.

Milovanović ističe da je Institut uputio predlog da se iz pritvora u Somboru dovedu i trojica hrvatskih državljana koji su prenosili radioaktivni gromobran, a koji se nalaze u pritvoru, kako bi i oni bili pregledani na vreme.

 

 

 

 

 

Komentari (0)

Srbija