Aktuelno

Pretres po žalbama na presudu za ubistvo Ćuruvije: Svedočio Milorad Ulemek Legija

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

08/03/2023

-

10:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pred većem Apelacionog suda danas je nastavljen pretres po žalbama na prvostepenu presudu kojom su četvorica nekadašnjih radnika Državne bezbednosti osuđeni na kaznu zatvora od ukupno 100 godina za učešće u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine.

Na današnje suđenje su pozvani da svedoče nekadašnji komandant jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i osuđeni pripadnici zemunskog klana, javlja reporterka Euronews Srbija. Oni trenutno izdržavaju kazne u zatvoru Zabela zbog ubistva premijera Zorana Đinđića i drugih zločina.

Ulemek je, odgovarajući na pitanja advokata odbrane, rekao da nije rekao tužiocu da je Miroslav Kurak pucao na Ćuruviju, kao i da nije rekao braći Milošu i Aleksandru Simoviću da su to ubistvo izvršili Ratko Romić i Kurak. Takođe, Ulemek je naveo da nikada nije rekao da je Kurak udario Branku Prpu u glavu pre ubistva Ćuruvije. 

Odgovarajući na pitanja tužilaštva Ulemek je rekao da su mu pretnje upućene pre svedočenja na sudu 2016. godine. Dodao je da ostaje pri svim navodima iz iskaza u tužilaštvu i tokom suđenja 2016. godine. 

Na nekoliko pitanja koja je predsednica veća postavila, Ulemek je odgovorio: "Nemam ništa da dodam ni oduzmem". 

Nekadašnji pripadnik zemunskog klana Miloš Simović je odbio da odgovara na pitanja. On je u odgovoru na pitanje suda da li su mu upućene pretnje, rekao: "Ne bih sebe izlagao neprijatnostima". Takođe je rekao da ne ostaje pri svojim ranijim iskazima jer se ne seća šta je pričao. I Aleksandar Simović je odbio da odgovara na pitanja.

Okrivljeni Ratko Romić stavio je primedbu na iskaze svedoka, dodajući da su Milorad Ulemek, Miloš i Aleksandar Simović 2016. godine rekli da su upućene pretnje, što je kasnije istraženo i kako je rekao, dokazano da nema dokaza za to. Advokati odbrane su od suda tražili da se iskazi Ulemeka i braće Simović izuzmu iz predmeta kao nezakonit dokaz. Sudija je odložila pretres za 28. mart.

Šta su ranije predložili tužilaštvo i odbrana

Na prethodnom pretresu tužilaštvo i odbrana su predložili dokaze sudu, dok je odbrana između ostalog predložila da se uradi rekonstrukcija događaja sa svedokom Brankom Prpom na dan ubistva Ćuruvije 11.aprila. 

Sud će na današnjem pretresu saopštiti odluku o predlozima, nakon čega bi trebalo da budu saslušani svedoci. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Okrivljeni su na prethodnom suđenju kratko ponovili svoju odbranu, negirajući izvršenje krivičnih dela. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Prpa, koja je bila sa Ćuruvijom u trenutku njegovog ubistva je ponovila da ne prepoznaje okrivljene Miroslava Kuraka i Ratka Romića kao izvršitelje tog ubistva, dodajući da je detaljan opis ubice dala u policiju 2000. godine. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Drugom prvostepenom presudom Specijalnog suda zbog podstrekavanja na ubistvo su na iste kazne od po 30 godina zatvora osuđeni tadašnji šefa DB-a Radomir Marković i šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić, dok su kao saizvršioci u ubistvu na po 20 godina zatvora osuđeni bivši operativac beogradskog centra Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB-a Miroslav Kurak, koji je u bekstvu, pa mu je presuda izrečena u odsustvu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija