Aktuelno

Đerlek: Mladi lekari više neće moći da biraju specijalizaciju

Komentari

Autor: RTS

08/03/2023

-

23:03

Đerlek: Mladi lekari više neće moći da biraju specijalizaciju
Mirsad Đerlek - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

"Ko će nas lečiti u budućnosti" – pitanje je koje se u javnosti sve češće postavlja zbog nedostatka specijalista i povratka mnogih lekara iz penzije. Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je za RTS da su utvrdili spisak deficitarnih specijalizacija i da mladi lekari više neće moći da biraju na kojoj će specijalizaciji nastaviti karijeru.

Poručio je da su za novi krug zapošljavanja najboljih diplomaca spiskovi napravljeni i da se samo čeka odobrenje predsednika i Vlade.

Đerlek je naveo da u zdravstvenom sistemu trenutno ima oko 20.000 lekara, od kojih su 13.500 specijalisti, 3.500 lekara je na specijalizaciji i 3.000 lekara opšte prakse.

"Sigurno je da kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema zahteva još kadra i mi se nadamo da ćemo nastaviti sa zapošljavanjem najboljih diplomaca i očekujemo podršku predsednika i Vlade Republike Srbije", rekao je Đerlek.

Najviše nedostaju anesteziolozi, intenzivisti, radiolozi i transfuzijska medicina

Naveo je da je najviše internista, pedijatara i lekara opšte prakse, ali je istakao i u kojim delovima sistema je najveći deficit.

"Imamo tri specijalizacije s kojima imamo problem, odnosno nedostatak kadra, to su nam pre svega anesteziolozi, intenzivisti, radiolozi i transfuzijska medicina", rekao je Mirsad Đerlek.

Mnogi specijalisti su produžili radni staž pošto nema ko da ih zameni. Đerlek je naveo da je problem nastao pre nekoliko godina "kada su se specijalizacije delile kako ko hoće".

"Taj problem nas evo čeka sad. Dođe to na naplatu kad-tad i treba sada popravljati situaciju koja traje već desetak godina, ali sam siguran da s jednom dobrom analizom o kojoj smo razgovarali i dobrim planiranjem možemo rešiti problem", rekao je Đerlek.

Naveo je da broj specijalista koji odlaze u penziju varira u svakoj ustanovi, ali da su nadležni utvrdili deficitarne specijalizacije koje su prioritetne.

"Ono što će biti naš zadatak, to je da delimo, forsiramo tih 11 deficitarnih specijalizacija kako bismo nadoknadili ono što je propušteno u nekom ranijem periodu", istakao je Đerlek.

Naglasio je da je analizom utvrđeno da imamo veliki broj specijalista koji nam nisu potrebni, a da je u vreme pandemije nedostajalo anesteziologa i da se i sada operacije odlažu zato što ih nema dovoljno.

"Dobra analiza koju radimo sad je osnov za planiranje kako ćemo deliti specijalizacije i to je ono što je važno i mislim da će dati rezultat za neki period koji nas očekuje i to je jedna ozbiljnost koju pokazujemo", rekao je Đerlek.

Đerlek je istakao da će se obaviti reorganizacija primarne zdravstvene zaštite i da će pojedine specijalizacije biti spuštene na nivo domova zdravlja.

Napomenuo je da ne treba da brinemo ko će nas lečiti u budućnosti i najavio da se za novi krug zapošljavanja najboljih diplomaca samo čeka odobrenje.

"Imamo zaista kvalitetnu decu koja su završila medicinske fakultete. Mi smo u Ministarstvu zdravlja već napravili spiskove, čekamo samo odobrenje predsednika Republike, Vlade Republike Srbije i Ministarstva finansija kako ćemo to finansijski ispratiti, ali spiskovi su spremni, odabrani su kandidati, samo čekamo podršku države", istakao je Đerlek.

 

Komentari (1)

Lekar

09.03.2023 12:56

Ne stvarajte laznu sliku o tzv. probirljivim lekarima.. Ni do sada nije mogla da se bira specijalizacija...birali su samo pojedinci koji su imali dobru zaledjinu, uz dogovor sa direktorima, nacelnicima ...cuvala su im se mesta.. Ostalima sta preostane, sta im se nametne, nema biranja...

Srbija