Aktuelno

Nedoumice o Bus Plus i Beogradskoj kartici: Do kada se mora izvršiti zamena, koje su cene i da li će važiti stare kazne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/07/2021

-

18:21

Nedoumice o Bus Plus i Beogradskoj kartici: Do kada se mora izvršiti zamena, koje su cene i da li će važiti stare kazne
Nedoumice o Bus Plus i Beogradskoj kartici: Do kada se mora izvršiti zamena, koje su cene i da li će važiti stare kazne - Copyright Tanjug/Nikola Anđić

veličina teksta

Aa Aa

Nema potrebe za promenom Bus plus kartica pre isteka njenog važenja – to je najvažnija infromacija za korisnike javnog gradskog prevoza u Beogradu, nakon uvođenja nove, Beogradske kartice.

Posle promocije nove kartice za javni prevoz, kod građana su se javile nedoumice o zameni kartica, mestu uplate i moguće promene cene prevoza.

Ono što je bitno naglasiti je da neće biti suštinske razlike u naplati karata. Građani i dalje mogu da koriste svoje važeće Bus plus kartice.

Kratice koje građani već poseduju imaju rok važenja tri godine, te ih je neophodno menjati tek po isteku roka važenja, bez obrzira na uvođenje nove kartice. Oni kojima kartica uskoro ističe, novu karticu moći će da zamene na istim mestima kao i do sada.

"Nema razloga da građani žure da menjaju karticu koju poseduju sa Beogradskom karticom, pogotovo što su trenutno velike vrućine, kao i zbog epidemiološke situacije", rekao je gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević za "Blic".

Beograd.rs

 

Druga nedoumica je da li će kartice moći da se dopunjuju na isti način. I tu su dobre vesti, jer će, prema rečima Vasiljevića, i dalje biti moguće na kioscima dopuniti karticu za prevoz, bilo da se radi o Bus plus ili Beogradskoj kartici. To je danas potvrdio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Takođe, kako je najavio gradski sekretar za javni prevoz, neće biti ni promena cena karata.

Tu informaciju je potvrdio i Sava Terzić iz kompanije Kentkart i napomenuo da personalizovane kartice mogu da se dopunjuju onlajn plaćanjem, ali da to nije slučaj sa nepersonalizovanim karticama.

Glavna razlika između Beogradske i Bus plus kartice jesu pogodnosti uz mesečnu kartu, koje su promovisane u sredu. Međutim, važno je istaći da, kada su u pitanju popusti, iste privilegije važe i za korisnike mesečnih Bus plus karata.

Za sada su to ulasci po ceni od jednog dinara na pet bazena u Beogradu, kao i povoljnija ulaznica za Zoološki vrt.

"U narednom periodu ćemo se truditi da lepezu olakšica proširimo kako bi građani bili zainteresovani da koriste ove usluge. Postavili smo i reciklomate za skupljane otpada za reciklažu, koji će takođe omogućiti dopunu prevoznih kartica", rekao je Jovica Vasiljević tokom promocije Beogradske kartice.

Beograd.rs

 

Ono što je ipak posebnost Beogradske kartice je sistem dva novčanika, što znači da će građani moći da dopunjuju svoju mesečnu kartu, ali i da uplaćuju novac koji će koristiti za iznajmljivanje bicikala, plaćanje parkinga...

Međutim, neki su se pitali da li će promena kartice uticati i na već napisane kazne zbog vožnje javnim prevozom bez karte. Promena, ipak, neće uticati ni na to, te kako važe i Bus plus kartice, "važe" i napisane kazne.

Kontrola vozila

Gradski sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević je u izjavi za "Blic" rekao je da je tokom četvorodnevne kontrole 690 vozila, utvrđeno 224 nepravninosti, u koje se ubraja i nefunkcionisanje klima uređanja, kao i stanje vozača, prljava vozila, pokidana sedišta...

Klima je nefunkcionalna u  devet odsto pregledanih vozila, a ako se pogleda ukupan broj nepravilnosti, nefunkcionalne klime čine 28 odsto.

Vasiljević je najavio i da se u 200 autobusa marke Solaris Gradskog saobraćajnog preduzeća radi na kompletnoj zameni sistema za hlađenje.

Komentari (0)

Srbija