Aktuelno

Četvoro osuđeno za svirepo ubistvo beskućnika u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

24/03/2023

-

15:27

Četvoro osuđeno za svirepo ubistvo beskućnika u Novom Sadu
Suđenje pripadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Novom Sadu je danas osudio na ukupno 52 godine zatvora četvoro okrivljenih, jer su 30.oktobra 2021. godine na svirep način ubili beskućnika Aleksandra Popovića (34) iz Beograda, u tzv. Kineskoj četvrti. Miodrag Mikac i Željko Milašin su osuđeni na kaznu zatvora od po 15 godina, Miša Todorović je osuđen na kaznu zatvora od 12 godina, dok je Zorica Đukić osuđena na 10 godina zatvora, objavljeno je na sajtu Višeg suda u Novom Sadu.

Oni su oglašeni krivim za krivično delo teško ubistvo u saizvršilaštvu, odnosno jer su na svirep način Popovića lišili života. U izrečene kazne zatvora je okrivljenima uračunato vreme koje su proveli u pritvoru, a koji je okrivljenima produžen do upućivanja u zavod za izvršenje krivičnih sankcija.

Prilikom ocene dokaza, sudsko veće je prihvatilo odbrane okrivljenih samo u onim delovima koji su potvrđeni drugim materijalnim dokazima, smatrajući da su u celini odbrane okrivljenih date na glavnom pretresu usmerene u pravcu umanjenja krivične odgovornosti.

Sud nije sporio da je ubistvu prethodio događaj kada je Popović u jednom momentu izvadio sataru iz unutrašnjeg džepa svoje jakne i, bez ikakvog povoda, njome pokušao da udari okrivljenog Mikca. Ali nakon izbegnutog udarca, četvoro okrivljenih su kao brojniji i jači nasrnuli na oštećenog, zadajući mu brojne udarce rukama i nogama, nanevši mu teške telesne povrede opasne po život.

Sud je cenio stepen upornosti okrivljenih da povrede Popovića, imajući u vidu težinu, broj i lokalizaciju nanetih povreda. Takođe, cenio je ravnodušnost okrivljenih prema oštećenom i prema osnovnoj vrednosti - ljudskom životu, jer su svi okrivljeni pobegli sa lica mesta, ne znajući da li je oštećeni živ.

Sud smatra da su okrivljeni, iako su bili pod dejstvom alkohola, postupali sa umišljajem i svesni činjenice da navedenim radnjama mogu prouzrokovati smrt drugog lica. Okrivljeni su obavezani da solidarno isplate zakonskoj zastupnici iza pokojnog oštećenog naknadu materijalne štete za troškove sahrane pokojnog oštećenog, kao i nematerijalne štete za duševne bolove usled smrti bliskog lica u iznosu od 1.000.000 dinara.

Ovo je prvostepena presuda na koju i tužilaštvo i odbrana imaju pravo da izjave žalbu Apelacionom sudu u Novom Sadu.

Komentari (0)

Srbija