Aktuelno

Vozaču koji je vozilom usmrtio dečaka na Karaburmi kazna smanjena za dve godine

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2023

-

12:55

Vozaču koji je vozilom usmrtio dečaka na Karaburmi kazna smanjena za dve godine
Vozaču koji je vozilom usmrtio dečaka na Karaburmi kazna smanjena za dve godine - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je za dve godine kaznu zatvora Lazaru Galiću i pravosnažno ga osudio na osam godina, jer je 18. jula 2021. godine izazvao saobraćajnu nesreću na Karaburmi, zbog koje je nekoliko dana kasnije od povreda preminuo devetogodišnji Stefan Balić.

Drugostepeni sud je usvajanjem žalbi branilaca okrivljenog, preinačio prvostepenu presudu samo u pogledu odluke o kazni osudio na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina, objavljeno je na sajtu ovog suda. 

Galiću je potvrđena mera bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina. 

Po nalaženju Apelacionog suda, kada je u pitanju odluka o krivičnoj sankciji, prvostepeni sud je pravilno od olakšavajućih okolnosti za okrivljenog cenio da je porodičan čovek.

Od otežavajućih okolnosti pravilno je cenio da je okrivljeni do sada 10 puta osuđivan, između ostalog dva puta za krivično delo iz oblasti javnog saobraćaja koja su takođe izvršena u Ulici Marijane Gregoran, na pešačkim prelazima, uz prisustvo alkohola u krvi od 1,84, odnosno 2.24 promila.

U oba slučaja povređeni su pešaci koji su prelazili pešački prelaz, a da je saobraćajna nesreća za koju je okrivljeni oglašen krivim i osuđen presudom, takođe izvršena u ulici Marijane Gregoran na obeleženom pešačkom prelazu.

Osim toga, kako ističu, okrivljeni je šest puta kažnjavan za prekršaje iz oblasti javnog saobraćaja. 

Druga krivična dela zbog kojih je okrivljeni ranije osuđivan su, po oceni prvostepenog suda, okolnosti koje govore o ranijem životu okrivljenog i činjenici da su u toku njegovog dosadašnjeg života presude, koje su mu izricane, nedovoljno uticale na njega da više ne vrši krivična dela. 

Međutim, Apelacioni sud nalazi da je prvostepeni sud dao prenaglašen značaj otežavajućim okolnostima koje svakako stoje na strani okrivljenog, a nešto manji značaj olakšavajućim okolnostima, zbog čega je Apelacioni sud prvostepenu presudu preinačio u pogledu odluke o kazni. 

Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Galića 21. septembra prošle godine za krivično delo teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja na osam godina zatvora, a za krivično delo nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgode na tri godine, pa mu je izrečena jedinstvena kazna od 10 godina zatvora.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Galić je osuđen jer je 18. jula 2021. godine oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran, izazvao saobraćajnu nesreću tako što je vozilom udario i obori tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

U nesreći su deca S. B. (2011.) i L. B. (2016.) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula 2021. godine.
Otac M. B. je tada zadobio lake telesne povrede.

Preporuka za vas

Ministarstvo pravde podnelo zahtev za preispitivanje disciplinske odgovornosti sudije u slučaju saobraćajne nesreće na Karaburmi

Komentari (0)

Srbija