Aktuelno

Presuda za nesreću na Karaburmi: Vozač koji je automobilom ubio dečaka osuđen na deset godina

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/09/2022

-

13:42

Presuda za nesreću na Karaburmi: Vozač koji je automobilom ubio dečaka osuđen na deset godina
Presuda za nesreću na Karaburmi: Vozač koji je automobilom ubio dečaka osuđen na deset godina - Copyright Facebook.com/Čuvari/ke vatre

veličina teksta

Aa Aa

Prvi osnovni sud u Beogradu izrekao je presudu od 10 godina Lazaru Galiću (38) koji je optužen da je u julu prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću na Karaburmi zbog koje je nekoliko dana kasnije preminuo dečak Stefan Balić (9).

Inače, reč je o prvostepenoj presudi na koju tužilaštvo i odbrana mogu da ulože žalbu. Tužilaštvo je ranije u završnoj reči zatražilo od suda da Galića za krivično delo teško delo protiv bezbednosti saobraćaja osudi na kaznu zatvora od osam godina, a za krivično delo nepružanje pomoći u saobraćajnoj nesreći osudi na kaznu od tri godine, te da mu izrekne jedinstvenu kaznu zatvora od 10 godina.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Tužilac je tada istakla da je Galić bio osuđivan 10 puta, od toga dva puta za krivična dela iz oblasti saobraćaja, zbog čega je predložila da mu se izrekne i zabrana upravljanja motornim vozilom od pet godina.

Sa druge strane Galićev advokat Žarko Jeknić je u svojoj završnoj reči zatražio oslobađajuću presudu za svog branjenika, navodeći da činjenica što je ranije osuđivan nema uticaj na presudu.

Sudu se nakon njegovog advokata obratio i optuženi Galić koji je rekao da mu je najveća kazna da živi sa tim, navodeći da bi voleo da vrati vreme kako bi izbegao saobraćajnu nesreću. Inače, on se nalazi u pritvoru od hapšenja.

E-Stock/Časlav Vukojčić

 

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom protiv Galića od suda je tražilo da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

Otac dečaka svedočio u novembru: Bili smo na sredini pešačkog kada je auto ubrzao

Otac dečaka u 22. novembra svedočio o događaju i tada je rekao da se u trenutku nesreće nalazili na polovini pešačkog prelaza. On ima status zaštićenog svedoka, a u detaljnom opisu je ispričao da je na oko 100 metara od pešačkog prelaza uočio farove automobila i procenio da on i sinovi imaju vremena da pređu ulicu, pa je deci rekao "ajmo" i krenuo.

Te noći je padala kiša, a u tom delu ulice nije bilo rasvete, mada je, prema iskazu oca svetlost dopirala iz obližnjeg marketa, koji ima jaku rasvetu i baca svetlo do pešačkog prelaza.

Blizu polovine pešačkog prelaza, pre razdelne linije između dve trake, Balić je, kako je ispričao, uočio da je automobil ubrzao i odmah posle toga je osetio udarac, od čije siline je ostao bez jedne patike. Počeo je da gleda gde su mu deca i ugledao Stefana sklupčanog na kolovozu.

Čuo je da dete krklja, a pošto je on medicinski radnik Hitne pomoći, znao je da je to loš znak, pa mu je isisavao krv iz usta i nosa deteta kako se dečak ne bi ugušio. Otac je ispričao da su detetu u tom trenutku i zenice bile proširene, što je prema njegovom mišljenju, ukazivalo da ima frakturu lobanje. Ubrzo su stigla dva vozila hitne pomoći.

Ljudima koji su se okupili, rekao je da mu nađu drugo dete, a oni su mu preneli da je ono dobro i da ga čuva jedna žena.

Protesti na Karaburmi i hapšenje vozača

Podsetimo, saobraćajna nesreća u beogradskom naselju Karaburma dogodila se u nedelju 18. jula prošle godine kada je na pešačkom prelazu na dvojicu dečaka i njihovog oca naleteo automobil. Obojica dečaka zadobila su povrede, a stariji dečak je u bolnici preminuo u četvrtak, 22. jula. Otac je tada zadobio lakše telesne povrede. 

Galić je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio, već ga je pronašla policija, ali ga je sud pustio da se brani sa slobode. 

U znak protesta zbog ove odluke, građani beogradskog naselja Karaburma, danima su organizovano bili na ulici i tražili pritvor za vozača. Nakon toga, tužilaštvo se žalilo na sudsku odluku, a Krivično vanraspravno veće Prvog osnovnog suda donelo je 23. jula rešenje kojim je uvažilo žalbu i vozaču odredilo pritvor.

 
 

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija