Aktuelno

Nastavljeno suđenje za izazivanje saobraćajne nesreće na Karaburmi, odbijen zahtev da se optuženom ukine pritvor

Komentari

Autor: Tanjug

20/01/2022

-

23:08

Nastavljeno suđenje za izazivanje saobraćajne nesreće na Karaburmi, odbijen zahtev da se optuženom ukine pritvor
Nastavljeno suđenje za izazivanje saobraćajne nesreće na Karaburmi, odbijen zahtev da se optuženom ukine pritvor - Copyright Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Prvom osnovnom sudu u Beogradu danas je, saslušanjem veštaka saobraćajne struke nastavljeno suđenje L. G. (38), optuženom da je 17. jula prošle godine izazvao saobraćajnu nesreću na Karaburmi, zbog koje je nekoliko dana kasnije od povreda preminuo dečak S. B. (9).

Predsednik komisije veštaka Boris Antić detaljno je skoro tri sata predstavljao nalaze komisije, a u nastavku suđenja će uradit i dopunu veštačanja.

Prema njihovim nalazima, 18. jula 2021. oko 20.15 u Ulici Marijane Gregoran na Karaburmi u trenutku nesreće L. G. se svojim "sitroenom", kretao brzinom od 53 kilometara na čas, a troje pešaka brzinom od 4,6 kilometara na čas.

Kako je kolovoz na pešačkom prelazu širok sedam metara, pešaci su mogli bezbedno da pređu ulicu, smatraju veštaci, koji su do ovih zaključaka došli na osnovu lokacije, vremena i datuma događaja, video zapisa i zapisnika o uviđaju, pomoću softvera PCCrash, a dobijene rezultate potvrdili su, kako je rekao Antić, i drugim, dodatnim proračunima.

On je međutim, napomenuo je da pomenuti softver nije predviđen za situacije sa više pešaka, zbog čega su moguća odstupanja u brojkama.

Smatra da se otac i dva sina, nisu kretali većom brzinom, odnosno trkom, te da do udesa nije moglo da dođe na način na koji je to u svojoj odbrani naveo optuženi na početku suđenja.

Na kraju današnjeg suđenja sud je odbio predlog da L. G. ukine pritvor ili zameni za kućni pritvor, a suđenje se nastavlja 11. marta. On je na suđenje doveden iz pritvora u kom je od hapšenja.

Pobegao sa mesta nesreće

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu optužnim predlogom protiv L. G., od suda traži da ga osudi na jedinstvenu kaznu od 10 godina zatvora zbog krivičnih dela - teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja i nepružanje pomoći licu povređenom u saobraćajnoj nezgodi, kao i meru bezbednosti Zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina.

On je nakon nesreće napustio lice mesta, nije se sam prijavio, već ga je pronašla policija, i nema prijavljeno prebivalište na teritoriji Srbije, jer mu je adresa prebivališta pasivizirana.

Tereti se da je 18. jula oko 20.15 upravljajući putničkim vozilom u ulici Marijane Gregoran izazvao saobraćajnu nesreću tako što je vozilom udario i obori tri pešaka koji su kolovoz ulice prelazili na obeleženom pešačkom prelazu, a zatim je napustio lice mesta, ostavljajući bez pomoći lica čije je povrede prouzrokovao.

U nesreći su deca S. B. (2011.) i L. B. (2016.) koja su prelazila ulicu u pratnji oca zadobila teške telesne povrede, a devetogodišnji dečak je od povreda preminuo u bolnici 22. jula.

Otac M. B. zadobio je tada lake telesne povrede.

Preporuka za vas

Građani celu noć blokirali ulicu na Karaburmi zbog smrti dečaka koga je udario vozač na pešačkom, protest se nastavlja
Ministarka pravde pozdravila odluku o pritvaranju vozača: Preispitaćemo odgovornost postupajućeg sudije

Komentari (0)

Srbija