Aktuelno

Detalji velike akcije hapšenja ogranka Kavačkog klana: "Osumnjičeni usko sarađivali sa grupom Veljka Belivuka"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2023

-

21:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pet osoba uhapšeno je na teritoriji Beograda i Kraljeva zbog sumnje da su članovi organizovane kriminalne grupe, a u regionalnoj akciji privedeno je više od 65 osoba – to je vest koja je nedavno odjeknula u Srbiji i regionu, a tokom akcije zaplenjena je droga, novac, luksuzni automobili kao i oružje. Organizovane kriminalne koje su uhapšene su usko ili blisko sarađavile sa grupom Veljka Belivuka, rekao je načelnik službe za suzbijanje kriminala MUP-a Nemanja Đuran koji je za Euronews Srbija govorio o detaljima akcije i saradnji sa Europolom.

Kako je ranije saopšteno iz MUP-a povodom velike policijske akcije, uhapšeni u Beogradu i Kraljevu se sumnjiče da su kao članovi organizovane kriminalne grupe, odnosno kao ogranak Kavačkog klana, delovali na teritoriji Srbije i Crne Gore. Navedeno je da su oni uhapšeni u nastavku akcije iz novembra prethodne godine kada su "pali" pripadnici organizovane kriminalne grupe "Vračarci".

Kako je Đuran objasnio gostujući u emisiji Euronews Centar, u akciji su učestvovali Uprava kriminalističke policije, a po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal i Višeg javnog tužilaštva u Kruševcu. Naveo je da je akcija "Žiča" organizovana isključivo na teritoriji grada Kraljeva zato što su analize pokazale da je u poslednjih nekoliko godina na teritoriji Srbije i Zapadnog Balkana bilo izvršilaca krivičnog dela koji dolaze odatle.

mup.gov.rs

Podsetimo, pre mesec dana je uhapšen L.V. (26) iz Kraljeva koji se dovodi u vezu sa likvidacijom Ranka Radoševića na benzinskoj pumpi u Rušnju. Osim njega, lisice na ruke su stavljene i dvadesettrogodišnjem S.M još pre godinu dana zbog sumnje da je na Novom Beogradu ubio Luku Žižića, ali i Nikolu Zečevića Zeku 2021. u Kragujevcu. Međutim, "najpoznatiji" među onima koji su uhapšeni iz Kraljeva je Lazar Ilić zbog ubistva Aleksandra Šarca u oktobru 2020. godine u garaži TC Ušće na Novom Beogradu.

Upitan da li se može reći da je Kraljevo neka vrsta regrutnog centra, Đuran je rekao da je to izvučeno iz konteksta i da je devedesetih bio trend da su plaćene ubice dolazile iz BiH sa ratnog područja. Međutim, kaže da je je u poslednjih nekoliko ubistava na teritoriji Srbije i u regionu pružana logistika iz Kraljeva.

Akcija pripremana u najstrožoj tajnosti

Načelnik službe za suzbijanje kriminala ističe da je najnovija akcija pripremana u najvećoj mogućoj tajnosti. U skladu sa tim, išlo se preko drugog tužilaštva ne iz razloga što su postojale indicije da bilo šta curi od informacija rekao je Đuran, već upravo da bi se preduzele sve mere predostrožnosti.

"Većina policijskih službenika koja je učestvovala je na sam dan akcije dobila konkretne zadatke šta i kako treba da se uradi", naveo je.

Ističe i pomoć Europola uz napomenu da Srbija u poslednje dve godine konstantno sarađuje sa tom organizacijom.

Euronews Srbija

 

"Kao što je poznato javnosti, otkrivena je kriptovana komunikacija putem Skaj telefona i tu se vrši jedna velika analiza. Uglavnom su te telefone kriptovane komunikacije koristila lica iz kriminogene sredine. To je jedan sveobuhvatno posao koji zahteva vreme da bi se to što kvalitetnije sagledalo, da bi se prikupili dokazi i da bi se u saradnji sa Tužilaštovm za organizovani kriminal širom Srbije izvršioci teškoh krivičnih dela uz dokaze priveli i procesuirali", istakao je.

Upitan da li je u najnovijoj akciji dobijena komunikacija porukama i fotografijama kao u slučaju Belivuka i Miljovića, Đuran je naveo: "Između ostalog, ima i drugih metoda. Ali ne bih sad otkrivao sve detalje u kojoj meri i u kom obinu sarađujemo sa Europolom".

Kakva je veza Belivuka i uhapšenih u Kraljevu i Beogradu?

Kako je istakao, osumnjičeni su praćeni, ali nije bilo dovoljno dokaza da bi se procesuirali. "Imali smo veliku veliku pomoć policijskog rada sa terena i od Europola. Kao što je i grupa Veljka Belivuka uhapšena. Ove organizovane kriminalne grupe su usko ili blisko sarađivale sa tom grupom", rekao je Đuran.

Pojašnjava da svaka od tih grupa deluje za sebe, ali da one blisko sarađuju, a na pitanje da li su grupe koje su nedavno uhapšene preuzele "posao" posle hapšenje Belivukove grupe naveo je: "Može se reći".

mup.gov.rs

 

Istakao je i da policija preduzima sve mere da se u Srbiji više nikada ne pojavi grupa kao Belivukova.

Podatak koji posebno zabrinjava je što se kriminalu odaju mlada lica, a Đuran je rekao da se oni regrutuju preko visokopozicioniranih članova kriminalnih grupa u Srbiji i regionu. Navodi da su oni podložni tome iz različitih razloga, kao što su kockarski dugovi ili prodaja narkotika.

"Možda je gruba reč, ali oni su jednostavno primorani da da izvrše najteža krivična dela kao što su krivična dela ubistva, razbojništva ili eventualno neke teške krađe", rekao je. 

"Nadam se da će u dogledno vreme Zvicer biti lišen slobode"

Dodaje da se oni nekad nađu na evidenciji policije još kao maloletnici,ali da ima slučajeva i da se prvi put pojavljuju kao izvršioci krivičnih dela: "Nekada su oni direktni izvršioci krivičnog dela ubistva, a nekada saizvršioci ili pomagači, pružaju logistiku". Kako kaže Đuran, to nije slučaj samo u Srbiji, već i u svim zemljama sveta.

Ističe da policija konstantno sprovodi akcije u saradnji sa Europolom i drugim policijama iz regiona i da misli da će vrlo brzo još neka nerešena ubistva dobiti epilog. 

Đuran je govorio i o Radoju Zviceru, navodnom vođi kavačkog klana koji je u bekstvu i za koga se utvrđuje gde se nalazi. Ističe da je za njime raspisana Interpolova poternica i da ona važi u svim zemljama članicama.

"Iskreno se nadam da će u dogledno vreme i on biti lišen slobode. U cilju njegovog pronalaženja ne bih dalje pričao o tome", rekao je.

Komentari (0)

Srbija