Aktuelno

Miljković nastavio da ispituje okrivljenog-saradnika Spasojevića, odbijeno ukidanje pritvora za neke okrivljene

Komentari

Autor: Tanjug

26/04/2023

-

15:55

Miljković nastavio da ispituje okrivljenog-saradnika Spasojevića, odbijeno ukidanje pritvora za neke okrivljene
Miljković nastavio da ispituje okrivljenog-saradnika Spasojevića, odbijeno ukidanje pritvora za neke okrivljene - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Veće Specijalnog suda u Beogradu odbilo je predloge advokata nekoliko okrivljenih pripadnika organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, da se njihovim branjenicima ukine pritvor.

Prethodno su advokati Vladimira Greka, Milovana Tadića, Alekse Stošića, Nemanje Lakićevića tražili da se njihovim branjenicima ukine pritvor i zameni blažom merom. Sudija je sledeće suđenje zakazala za 15. maj kada će Miljković nastaviti da ispituje okrivljenog-saradnika Nikolu Spasojevića.

Miljković je Spasojevića ispitivao o ubistvu Vlastimira Miloševića, za čije ubistvo su Belivuk i Miljković pravosnažno oslobođeni, a Spasojević je rekao da mu Miljković nije precizirao zbog čega ga je to ubistvo koštalo 100.000 evra.

Pričajući o ubistvu Gorana Mihjalovića, Spasojević je ponovio da mu je Belivuk pre tog ubistva rekao da uzme kablove, najlone, eksere i ostalo, a na Spasojevićevo pitanje šta će mu to, Belivuk je, kako tvrdi Spasoejvić, namignuo i rekao "da hoće da osveži tetkinu kuću".

Navo je da je tada od njega Belivuk tražio i da kupi ćumur i što veće automobilske ili traktorske gume, posle čega, kako je rekao, nije više ništa pitao.

Spasojević prepoznao gde su, kako tvrdi, pripadnici grupe prosipali ostatke tela

Spasojeviću su danas takođe predočene i fotografije mesta u Ritopeku na Dunavu, gde su, kako se sumnja, pripadnici organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića prosipali ostatke tela ubijenih muškaraca. 

Spasojević je na fotografijama prepoznao mesto gde je, kako tvrdi, zajedno sa pripadnicima ove grupe prosipao džakove u kojima su se nalazili ostaci tela ubijenih muškaraca. Okrivljeni-saradnik je za skalpele sa fotografija koji su pronađeni na pomenutoj deonici, rekao da su nalik na te skalpele koristili pripadnici kada su sekli džakove u vodi i prosipali ostatake tela.

U sudnici su prikazane fotografije kuće u Surduku, gde je kako tvrdi Spasojević, spaljeno telo Gorana Mihajlovića.

Na početku predočenog dokumenta piše da su učesnici tog uviđaja bili Belivuk i Miljković, zbog čega  je Miljković rekao da to nije tačno, jer njega i Belivuka niko nije izvodio iz pritvora. On je zatražio da se to ispravi.

Prikazane su i žice koje ostaju kada se spale automobilske gume, na šta je Spasojević rekao da su tako izgledale žice koje su ostale kada je Mihajlovićevo telo spaljeno na gumama.

Miljković je postavio još nekoliko pitanja o ubistvu Gorana Veličkovića, povoodom čega Spasojević rekao da su za vreme tog ubistva Miljković i Belivuk nosili kombinezone. 

Nakon toga je Belivuk tražio reč i zamolio sudiju da im sudi po zakonu i da ne se u sudnici ne krši pretpostavka nevinosti, jer je ona ispravila u transkriptu jednu reč koju je okrivljeni-saradnik Srđan Lalić rekao. 

Belivuk je tražio da se ispravi da je Lalić rekao stadion umesto plac, što je sudija ispravila i okarakterisala kao lapsus.

"Lalić ništa nije bolji od mene, Vi ste u njegovu korist rekli da je možda pogrešio", rekao je Belivuk i požalio se da tužioci ne uključuju mikrofon kada se "ubacuju" u svedočenja.

Česte prepirke

Miljković je na Spasojevićeve tvrdnje da su parkirali blindirano vozilo na ulici, rekao "nikad nismo parkirali blindirana kola na ulici da ih neko ne bi zapalio, uvek su bila strogo u garaži ili ih je neko čuvao".

Okrivljeni-saradnik tvrdi da je osećao strah od pripadnika grupe sve vreme, navodeći da je taj strah bio većeg ili manjeg intenziteta u zavisnosti od situacije.

Pričajući o strahu od Miljkovića, Spasojević je rekao "ako je u stanju svog venčanog kuma da ubije, Vlastimira Miloševića, sa kojim je bio nerazdvojan, kako ja onda da mu verujem", dodajući "da sam vam se suprotstavio, do sad bih bio u Dunavu, ribe bi me pojele".

Naveo je i da je Ljubomir Lainović ubijen jer je počeo da priča nešto što ovoj grupi nije odgovaralo i da je Belivuk njemu rekao da su se "ogrešili o Aleksandra Gligorijević", za čije ubistvo se ova grupe tereti.

Kao i na prethodnom suđenju, Miljković i Spasojević su se često prepirali i ulazili u verbalni sukob, zbog čega su opominjani.

Spasojević je ispričao da je plan, kada su prevozili iz kuće u Ritopeku do Surduka telo ubijenog Gorana Mihajlovića, bio da se ukoliko naiđe policija Miljković i Belivuk treba "zakucaju" u kola policije, kako bi Spasojević mogao da pobegne kamionom u kom je bilo Mihajlovićevo telo.

Spasojević je ponovio da je Miljković obećao Mihajloviću da će ga sledeći dan pustiti, kao i da mu je tada vezao oči kako bi bilo što uverljivije da će ga pustiti, nakon čega je konstatovao da ne može da se proveri, jer je Miljković u sudnici, a Mihajlović ubijen.

Okrivljeni-saradnik tvrdi da i danas oseća miris ostataka Mihajlovićevog tela, koji su bili u džaku pored njega, na suvozačevom mestu dok je vozio kamion, kako bi bacili taj džak sa Pupinovog mosta.

Ponovio je da mu je bilo "morbidno i bizarno" da se vozi pored ostataka Mihajlovićevog tela.

Miljković je dalje pitanja postavljao o ubistvu Gorana Veličkovića.

Spasojević rekao da Veličkovića nikad nije video "u izvornom stanju, samo u delovima".

Zatim je Spasojević pričao o Gligorijevićevom ubistvu, navodeći da je bio u šoku jer im je on bio drug, a da su u tom ubistvu, pored Belivuka i Miljkovića, učesvovali Srđan Lalić, Nebojša Janković, Vlade Draganić i Miloš Budimir.

Pre Spasojevića svoja saznanja o krivičnim delima za koja se grupa sumnjiči su ispričali okrivljeni-saradnici Srđan Lalić i Bojan Hrvatin. Svedoci okrivljeni su pristali da za kazne zatvora od 14,15 i 18 godina pričaju o zločinima koje je grupa počinila.

Komentari (0)

Srbija