Aktuelno

Određen pritvor pripadnicima Balkanskog narko-kartela: Sud ustanovio da postoji opasnost od bekstva i da ponove delo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/05/2023

-

14:31

Određen pritvor pripadnicima Balkanskog narko-kartela: Sud ustanovio da postoji opasnost od bekstva i da ponove delo
Određen pritvor pripadnicima Balkanskog narko-kartela: Sud ustanovio da postoji opasnost od bekstva i da ponove delo - Copyright Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor od 30 dana za 13 pripadnika Balkanskog kartela koji se sumnjiče za proizvodnju i trgovinu drogom. Njima je pritvor određen zbog opasnosti od bekstva, ali i da bi mogli u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo.

"Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu-Posebno odeljenje za organizovani kriminal je danas, nakon saslušanja osumnjičenih M.S, M.L, M.J, D.Đ, M.M, D.N, I.C, R.R, G.P, M.R, M.P, S.V i L.LJ doneo rešenje kojim je prema osumnjičenima odredio pritvor do 30 dana zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva i zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo, a u skladu sa odredbom člana 211 stav 1 tačka 1 i 3 Zakonika o krivičnom postupku", navedeno je u saopštenju Suda.

Protiv rešenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe veću iz člana 21 stav 4 ZКP Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

Naredbom o sprovođenju istrage Javnog tužilaštva za organizovani kriminal osumnjičenom M.S  je stavljeno na teret izvršenje tri krivična dela neovlašćena proizvodnja  i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 u vezi sa stavom 1 KZ.

Osumnjičenom M.L izvršenje dva  krivična dela neovlašćena proizvodnja  i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 u vezi sa stavom 1 KZ, a osumnjičenima M.J, D.Đ, M.M, D.N,I.C, R.R, G.P, M.R, M.P, S.V i L.LJ stavljeno je na teret izvršenje po jednog krivičnog dela - neovlašćena proizvodnja  i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 u vezi sa stavom 1 KZ.

Novac držali u plastičnim burićima

Pretresom kuća i stanova osumnjičenih pripadnika Balkanskog kartela, koji su uhapšeni u okviru međunarodne akcije "Easy" na više lokacija u Srbiji, pronađena je velika količina naoružanja, kao i više od 2,7 miliona evra sakrivenih i tri plastična bureta.

Europol

 

Osim novca, pretresom stanova i ostalih prostorija koje koriste osumnjičeni u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu pronađene su dve snajperske i tri automatske puške, pet pištolja od kojih je jedan automatski i četiri prigušivača.

Tom prilikom pronađena je i bomba, 24 detonatorske kapisle i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike i silikonske maske. Takođe, kod osumnjičenih je pronađeno više skupocenih satova, kao i luksuzni automobili, saopštio je MUP.

U međunarodnoj akciji u kojoj je učestvovala i srpska policija uhapšeno je 13 pripadnika Balkanskog klana. Njima je danas počelo saslušanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal.Nakon saslušanja biće poznato da li će tužilaštvo predložiti sudu da im odredi pritvor.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, kriminalna grupa broji 20 članova. Njih 13 je uhapšeno sada, a od preostalih sedam- tri osobe se već nalaze u zatvorima u inostranstvu i Srbiji, dok se četiri osobe nalaze u bekstvu. 

Šverc kokaina

Javnog tužilaštva za organizovani kriminal saopštilo je da se ova organizovana kriminalna grupa, koju čine 20 lica, sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije", navodi se  u saopštenju.

Europol

 

Kako dodaju, u toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država, pre svega, Republike Francuske.

"Na teritoriji Srbije slobode je lišeno 13 lica, od sedam lica koja nisu lišena slobode dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru, jedno lice se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri se nalazi u besktvu. Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra", navodi se iz ovog tužilaštva.

 

Komentari (0)

Srbija