Aktuelno

Razbijen veliki narko-kartel u Srbiji: Nađeno oružje i eksploziv, u plastičnim burićima krili 2,7 miliona evra

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2023

-

14:33

Razbijen veliki narko-kartel u Srbiji: Nađeno oružje i eksploziv, u plastičnim burićima krili 2,7 miliona evra
Razbijen veliki narko-kartel u Srbiji: Nađeno oružje i eksploziv, u plastičnim burićima krili 2,7 miliona evra - Copyright MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Pretresom kuća i stanova osumnjičenih pripadnika Balkanskog kartela, koji su uhapšeni u okviru međunarodne akcije "Easy" na više lokacija u Srbiji, pronađena je velika količina naoružanja, kao i više od 2,7 miliona evra sakrivenih i tri plastična bureta.

Osim novca, pretresom stanova i ostalih prostorija koje koriste osumnjičeni u Beogradu, Nišu, Loznici, Subotici i Zrenjaninu pronađene su dve snajperske i tri automatske puške, pet pištolja od kojih je jedan automatski i četiri prigušivača.

Tom prilikom pronađena je i bomba, 24 detonatorske kapisle i pet uređaja za daljinsko pokretanje detonatora, 13 paketa plastičnog eksploziva, optički nišan, više stotina komada municije različitog kalibra, perike i silikonske maske. Takođe, kod osumnjičenih je pronađeno više skupocenih satova, kao i luksuzni automobili, saopštio je MUP.

U međunarodnoj akciji u kojoj je učestvovala i srpska policija uhapšeno je 13 pripadnika Balkanskog klana. Njima je danas počelo saslušanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal.Nakon saslušanja biće poznato da li će tužilaštvo predložiti sudu da im odredi pritvor.

Kako je saopštilo Tužilaštvo za organizovani kriminal, kriminalna grupa broji 20 članova. Njih 13 je uhapšeno sada, a od preostalih sedam- tri osobe se već nalaze u zatvorima u inostranstvu i Srbiji, dok se četiri osobe nalaze u bekstvu. 

MUP: Uhapšeno 13 osoba

U saopštenju MUP-a se navodi da su zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 KZ RS, uhapšeni su M. S. (1979) i M. L. (1980) organizatori velikih pošiljki kokaina, kao i M. J. (1977), D. Đ. (1981), M. M. (1992), D. N. (1977), I. C. (1977), R. R. (1979), G. P. (1951), M. R. (1983), LJ. L. (1970), M. P. (1982) i V. S. (1987) organizatori i članovi drugih kriminalnih grupa uključenih u pomenute pošiljke kokaina.

Kako se sumnja, oni su učestvovali u krijumčarenju višetonskih pošiljki kokaina koje su stigle u Evropu iz Kolumbije, Brazila, Ekvadora, ali i preko zapadne Afrike kao logističko-tranzitne podrške.

Europol

 

Konkretno, reč je oko pet tona kokaina zaplenjenog na Arubi na Holandskim antilima, 1,2 tone kokaina zaplenjenog u Haseltu u Belgiji, kao i 743 kilograma kokaina zaplenjenih u Roterdamu. Dokazi o njihovoj umešanosti u pomenute zaplene prikupljeni su tokom analize podataka sa aplikacije Sky Ecc koju su izvršili pripadnici srpske policije.

U bekstvu četiri osobe

Javnog tužilaštva za organizovani kriminal saopštilo je da se ova organizovana kriminalna grupa, koju čine 20 lica, sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

"Naime, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe sumnjiče se da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije", navodi se  u saopštenju.

Kako dodaju, u toku predistražnog postupka prikuljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država, pre svega, Republike Francuske.

Europol

 

"Na teritoriji Srbije slobode je lišeno 13 lica, od sedam lica koja nisu lišena slobode dva lica se nalaze na izdržavanju kazne zatvora odnosno pritvora po rešenjima Kraljevine Holandije i Republike Peru, jedno lice se nalazi u pritvoru po drugom osnovu u Nišu i četiri se nalazi u besktvu. Ova organizovana kriminalna grupa, koja je delovala i na području Kariba na Arubi, je u februaru 2022. godine ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra", navodi se iz ovog tužilaštva.

Hapšenja u koordinaciji sa Evropolom

Načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić rekao je u četvrtak da su pripadnici MUP, po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminala, uz koordinaciju Evropola i Evrodžasta, uhapsili 13 osoba, pripadnika organizovane kriminalne grupe sastavljene od više nezavisnih ćelija, koje su funkcionisale kao Balkanski kartel.  

On je dodao da se najmanje sedam tona kokaina, zaplenjenog tokom 2020. godine, dovodi u vezu sa juče uhapšenim vođama i prethodno uhapšenim članovima pomenutog kartela i istakao da su kriminalne vođe kartela, odnosno njegovih nezavisnih ćelija, uhapšeni u Srbiji, ujedno i najveći trgovci kokainom sa Balkana. 

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić čestitao je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova na izuzetno uspešnoj i profesionalno izvedenoj akciji, kojom je presečena jedna od najvećih kriminalnih organizacija na Balkanu.

Ministarstvo unutrašnjih poslova će svim raspoloživim kapacitetima i u saradnji sa svojim pouzdanim međunarodnim partnerima nastaviti još snažniju, odlučniju i intenzivniju borbu protiv svih oblika organizovanog kriminala, poručio je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Komentari (0)

Srbija