Aktuelno

Šapić: Kontrolore "Kentkarta" prijavite policiji, samo "Beli" mogu da kontrolišu karte za prevoz

Komentari

Autor: RTS

18/05/2023

-

20:30

Šapić: Kontrolore "Kentkarta" prijavite policiji, samo "Beli" mogu da kontrolišu karte za prevoz
Šapić: Kontrolore "Kentkarta" prijavite policiji, samo "Beli" mogu da kontrolišu karte za prevoz - Copyright Beoinfo

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić apelovao je na građane, nakon prijava da su se u prevozu pojavili kontrolori "Kentkarta", da ih slobodno prijave policiji ukoliko ih uznemiravaju.

Istakao je da oni više nisu ovlašćena lica, već da su to "Beli". Takođe je poručio da nikome neće propasti nijedan dinar na "Bus plus" kartici i da građani treba da odu u bilo koju poslovnicu da za taj novac kupe kartu koju hoće.

Dan posle uvođenja novog sistema plaćanja karte u gradskom prevozu, građani su prijavljivali da su se u pojedinim autobusima,tramvajima i trolejbusima na nekim linijama pojavili kontrolori "Kentkarta".

Aleksandar Šapić je naglasio da kontrolori iz "Kentkarta" više nisu ovlašćena lica, već da su "Beli" kao komunalna lica ovlašćeni da kontrolišu od sada i kartu za javni prevoz.

"Te osobe koje im danas traže kartu, to je kao da bilo ko od nas sad uđe u autobus i nekoga kontroliše, to nema pravo. Apelujem na ljude da na to ne reaguju i da ukoliko ih neko uznemirava  Ukoliko ih neko uznemirava da  ga slobodno prijave policiji", poručio je građanima Šapić gostujući na RTS.

Takođe, rekao je i da u prvim danima neće biti represije ni kontrole da bi se građani uhodali s novim sistemom plaćanja. 

"Najmanji je problem da malo sačekamo. Ove nisu ekonomske cene, ovo su cene vraćanja poverenja", navodi gradonačelnik.

Kako doći do preostalog novca na karticama 

Objasnio je da svi oni koji na karticama "Bus plusa" "Kentkarta" imaju bilo koja sredstva da odu jednu od poslovnica gradskog prevoza, koje su ista prodajna mesta kao i pre.

Promenjeno je kaže samo prodajno mesto koje je nekada bilo u "Beograđanki", a sada se nalazi u Knez Mihailovoj ulici i promenjeno je ono koje se nalazilo u "Lukojlovoj" zgradi, a sada je kod zgrade opštine Novi Beograd. 

"Tako da u sve poslovnice treba da odu i sav novac koji su primali na svoj `Bus plus` kartici će moći da iskoriste i kupe karte koje god žele. Da ponovim neće nijedan dinar propasti bilo kome", kaže gradonačelnik.

Očekuje da će do kraja sedmice biti, kako su mu obećali, na svim stajalištima plakati i oglašivači u okviru led ekrana i da će to značajno promeniti informisanost Beograđana.

Ukazuje da je karta koja se plaća preko mobilnog telefona skuplja samo za cenu poruke.

Što se tiče povlašćenih kategorija Šapić naglašava da je svih 13 kategorija ostalo i dalje. Jedina razlika je, objašnjava, što su se nekadašnje cene karata kretale od 1.100 do 2.500 dinara, a sada su sve 1.000 dinara, a godišnja koja je sada uvedena košta 11.000 dinara.

Deca, osnovci i srednjoškolci će koristiti besplatno prevoz, s tim što će učenici srednjih škola od septembra dobiti besplatne personalizovane kartice. 

Jedna od promena u gradskom prevozu jeste i to da stariji od 65 godina neće morati svake godine da obnavljaju godišnje karte za prevoz. Sada će morati da odu u opštinu i uz ličnu kartu izvade novu karticu koja će biti besplatna i trajna.

Šapić ukazuje da svaka karta može da se proveri da li je plaćena. To znači da će "Beli" moći na svaki aparat, ako posumnja, da pošalje kontrolnu poruku i proveri jedinstveni broj karte. 

"Možemo svaku kartu da proverimo, da li je na aparat stigla autentična karta. Ukoliko pokušaju prevaru, tada nisu više u prekršaju, nego u krivičnom delu gde ide kazna zatvora do tri godine. Pa ako neko hoće za 50 dinara da rizikuje, on nek izvoli", upozorio je Šapić.

"Uradićemo Višnjičku pre vremena"


Kaže da je od gužve poslednjih godina bilo nesnošljivo proći Višnjičkom ulicom u kojoj postoje samo dve trake od kojih je jedna za javni prevoz.

"Mi ćemo sada u roku od par meseci proširiti Višnjičku ulicu i omogućiti tim ljudima da konačno ponovo mogu da dišu. Nisam čuo nijednu osobu koja nam tamo nije pohvalila projekat koji sprovodimo, a to je proširenje Višnjičke sa svake strane, gde će dobiti dve trake i plus traku za javni prevoz2, istakao je Šapić.

Podseća da su gužve bile od početka, da one nisu krenule sada.

"Idemo ispred roka, uradićemo Višnjičku pre vremena. Već sada naši prognoziraju da će tu fazu, koja je trebalo da bude gotova u septembru,  završiti u junu“, precizirao je gradonačelnik.

Bezbedne zone na mestima gde se deca nalaze
Šapić navodi da je ideja da se definišu bezbedne zone gde će da budu uključene škole, vrtić, parkić, odnosno prostor gde beogradska deca provode najviše vremena. 

"To mora da ide na viši nivo za izmenu zakona. Mislim da Beograd za par meseci neće biti isti grad po pitanju bezbednosti. Mi smo raspisali nabavku za bezbednosne stanice za Bele, 102 objekta će biti širom grada", naveo je on.

Komentari (0)

Srbija