Aktuelno

Kandidatura za EXPO2027 predstavljena novoizabranim ambasadorima u Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

19:58

Kandidatura za EXPO2027 predstavljena novoizabranim ambasadorima u Srbiji
Kandidatura za EXPO2027 predstavljena novoizabranim ambasadorima u Srbiji - Copyright Prinskrin/EXPO Dubai/EXPO 2020 Serbia

veličina teksta

Aa Aa

Kandidatura Beograda za domaćina Međunarodne izložbe EXPO2027 predstavljena je danas novoizabranim amabasadorima u Srbiji, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković još jednom je istakao da je Srbija prva zemlja na jugoistoku Evropa koja je predala ovakvu kandidaturu.

Selaković je ambasadorima, koji su ranije danas uručili akreditivna pisma predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, poželeo dobrodošlicu i poručio da mogu "da se osećaju kao kod kuće".

"Razlog za današnje okupljanje je prezentacija, ne samo kandidature za EXPO, već i naše zemlje koja se kandiduje kao prva jugoistočna zemlja u istoriji da bude domaćin ovakvog događaja. Ambasadori, želim da se svi kao ambasadori u Beogradu, osećate kao kod kuće", rekao je Selaković.

"Kada pogledamo svetsku mapu, Srbija je u centru Evrope. Po svim parametrima predstavlja najbrže rastuću ekonomiju i beleži izuzetan oporavak nakon pandemije", rekao je u prezentaciji Srbije Vukašin Grozdić.

On je dodao da Srbija radi i na poboljšanju infrastrukture, i naglašavajući izgradnju čak 10 autoputeva kako bi se trgovina obavljala što efikasnije.

Grozdić je ambasadorima predstavio i projekat izgradnje Novog beogradskog sajma, koji bi bio mesto održavanja EXPO konferencije.

"Reč je o kompleksu, multifunkcionalnom prostoru kod novog Nacionalnog stadiona u Surčinu. Kada je reč o samoj izgradnji, konstrukcija će početi već ove godine i sve do sada, ide po planu", rekao je Grozdić.

Jedna od inicijativa predsednika Vučića je i Open Balkan, podsetio je Grozdić, i ukazao na efikasnosti poslovanja koja se postiže slobodnim protokom ljudi, robe i usluga.

"Zato je nastao OB, zato smo ukinuli granice. Mnoge kompanije sada mogu mnogo efikasnije da rade. Ovo je sve sa cijlem povećanja investicija", dodao je Grozdić.

Naglasio je da je kandidatura za EXPO2027 viđena kao nacionalni projekat, sa idejom da uključi i sve zemlje u regionu kojima je potreban podsticaj i prezentacija na ovakvim događajima.

On je pozvao ambasadore da na glasanju, u junu, po svom mišljenju i volji nakon ove prezentacije donesu najbolju odluku.

Današnjoj prezentaciji, osim 21 ambasadora prisustvovali su i ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović.

Serbia @ Dubai Expo

 

Beograd i Srbija su u januaru 2022. godine, zvanično podneli kandidaturu za domaćina Međunarodne specijalizovane izložbe Expo 2027 sa temom "Igraj za čovečanstvo: sport i muzika za sve".

U Parizu je u junu prošle godine održana sveobuhvatna prezentacija dosijea Srbije za organizovanje Specijalizovane izložbe kada se prisutnima 170. generalne skupštine Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), kada se obratila predsednica Vlade Ana Brnabić, dok je više ministara i predsednik Privredne komore Srbije pružilo uveravanja i objašnjenja komparativnih prednosti Srbije i Beograda.

Povodom kandidature za domaćina Expo 2027 održano je još jedno predstavljanje i to u Parizu, u novembru, kada je naša delegacija na 171. generalnoj skupštini BIE imala priliku da ponovo upozna predstavnike članica tog biroa da su naša prestonica i država potpuno spremni da budu domaćini jedne od najprestižinijih svetskih manifestacija.

Beograd i Srbija su u aprilu, takođe u Parizu, predstavili kandidaturu za specijalizovanu izložbu Expo 2027 delegatima Međunarodnog biroa za izložbe, a supruga predsednika Srbije Tamara Vučić potvrdila je jasnu nameru Srbije da se kandiduje za specijalizovanu izložbu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija