Aktuelno

Uzorci vode iz Dečana biće poslati na analizu u inostranstvo

Komentari

Autor: Tanjug

14/07/2021

-

18:40

Uzorci vode iz Dečana biće poslati na analizu u inostranstvo
Uzorci vode iz Dečana biće poslati na analizu u inostranstvo - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Privremene vlasti u Prištini najavile su danas da će uzorci vode iz Dečana, gde se puno ljudi javilo sa simptomima trovanja, biti poslati na analizu u inostranstvo, jer je, kako kažu, "njihova analiza na Kosovu nemoguća".


"Napravljeni su dodatni testovi na određene viruse i svi su negativni. Danas je pripremljeno više uzoraka koji će biti poslati u inostranstvo na analizu, jer je njihova analiza na Kosovu nemoguća. Danas je situacija mirnija i manji je priliv pacijenata", rekao je ministar zdravlja u Prištini Arben Vitija, a prenosi Kosovo onlajn.

U Dečanima je u utorak proglašena vanredna situcija nakon što su se građani masovno javljali sa simptomima trovanja zbog, kako se sumnja, neispravne vode za piće.

Mikrobiološke analize uzoraka vode iz Dečana, koje su urađene na Institutu za javno zdravlje u Prištini, pokazale su da voda u toj opštini nije otrovna.

Adnora Nurboja, iz tog Instituta, izjavila je za prištinski Kljan Kosova rekla da će, uprkos ovim rezultatima, narednih dana uzorci ponovo biti uzeti na testiranje.

Broj osoba sa simptomima trovanja u Dečanima dostigao je 1.500.

Arben Vitija je dodao da je Ministarstvo zdravlja, čim je napravljena lista medicinskog materijala za potrebe pacijenata obolelih u Dečanima, reagovalo i da je dobar deo lekova u utorak poslat i da će se snabdevanje za potrebe lečenja pacijenata nastaviti.

Potpredsednik prištinske Vlade Besnik Bisiljimi rekao je na sastanku Vlade glavna tema bila vanredna situacija u opštini Dečani i da su preduzeti svi neophodni koraci i mobilisani svi potencijali u cilju poboljšanja situacije, prenela je Koha.

Gradonačelnik Dečana Baškim Ramosaj je apelovao na građane da vodu koriste samo za sanitarne potrebe i istakao da se voda za potrebe domaćinstva preporučuje za upotrebu tek nakon što se prokuva.

Ramosaj je rekao da su ovi kriterijumi na snazi do donošenja druge odluke.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija