Aktuelno

Skupština Srbije konstatovala ostavku Ružića, on pozvao na jedinstvo i empatiju

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Fonet

29/05/2023

-

15:47

Skupština Srbije konstatovala ostavku Ružića, on pozvao na jedinstvo i empatiju
Skupština Srbije konstatovala ostavku Ružića, on pozvao na jedinstvo i empatiju - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je danas da je parlament konstatovao ostavku ministra prosvete Branka Ružića.

Orlić je rekao da je konstatacijom ostavke prestao mandat Ružića kao ministra prosvete.

Ružić je ostavku podneo 7. maja, posle tragedije u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", kada je učenik te škole ubio devet đaka i čuvara.

Ružić je svoje pismo predsednici Vlade Ane Brnabić potom objavio na Tviteru, a u njemu se navodi da je ostavku "momentalno ponudio onog dana kada se tragedija dogodila".

"Ostavka je lični, ali i politički čin, u razvijenim demokratskim društvima odlika snage, a u našem regionu, vrlo često odlika slabosti. Neka javnost sudi", napisao je u pismu.

Ružić je poručio da Srbija mora ostati ujedinjena u bolu, tuzi i borbi da kao društvo "dobro pobedi zlo, a pravda nepravdu".

"Osećam moralnu i profesionalnu obavezu da se najiskrenije zahvalim svima u obrazovnom sistemu - nastavnom, vannastavnom osoblju, direktorima, učenicima, studentima, rektorima, dekanima, načelnicima školskih uprava, psiholozima, pedagozima, vaspitačima, predstavnicima svih sindikata u prosveti, kao i svim državnim sekretarima, pomoćnicima ministra, savetnicima, zaposlenim u Ministarstvu, na veoma plodotvornoj saradnji", napisao je tada Ružić.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

 

Ružić je na dan masovnog ubistva u OŠ "Vladislav Ribnikar" održao konferenciju za medije i izrazio najdublje saučešće porodicama poginulih. On je poručio da "decu roditeljima niko ne može vrati", te istakao da je Srbija "nažalost, deo onog sveta u kojem se ovakve stvari sve češće događaju".

Nakon današnjeg konstatovanja ostavke, Ružić je na instagramu napisao da je zahvalan na časti koju je imao da vrši dužnost ministra u interesu građana Srbije, a u ime Socijalističke partije Srbije.

„Srbija je ponovo na udaru. Zato, državnička mudrost, jedinstvo, empatija, staloženost i ljubav prema Republici Srbiji. Ukoliko tim putem svi krenemo ne postoji nepremostiva prepreka“, napisao je Ružić.

 

 

Smenu ministra zahtevali su ranije iz Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Srbije nakon što su doneli odluku da obustave rad u svim školama, kao i predstavnici opozicije - Demokratska stranka, Narodna stranka i Pokret Dveri.

Komentari (0)

Srbija