Aktuelno

Saslušana žena iz taksija koji je oteo ubica iz Mladenovca: Izmislila da je trudna da bi se spasila smrti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2023

-

13:47

Saslušana žena iz taksija koji je oteo ubica iz Mladenovca: Izmislila da je trudna da bi se spasila smrti
Saslušana žena iz taksija koji je oteo ubica iz Mladenovca: Izmislila da je trudna da bi se spasila smrti - Copyright Prinstscreen YouTube/MUP Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Žena koja je bila u taksiju koji je Uroš Blažić oteo nakon masakra u Mladenovcu saslušana je danas u Višem javnom tužilaštvu u Smedrevu. Ona je dobila status oštećene, potvrdio je za Euronews Srbija tu­ži­lac Ivan Ko­na­tar. Saslušan je i njen verenik.

Plan je da u narednim danima svoj iskaz u tužilaštvu da i taksista koji je te noći upravljao vozilom, a Konatar je rekao da je naloženo i niz složenih veštačenja, uključujući balističko, psihijatrijsko i DNK.

Kako nezvanično saznajemo, žena je u tužilaštvu rekla da je, nakon što je Blažić oteo vozilo, ona izmislila trudnoću zato što se plašila da bi on mogao da je ubije. Rekla je i da je osumnjičeni njoj i taksisti pretio smrću.

Tužilaštvo intenzivno radi sa po­li­ci­jom na utvr­đi­va­nju po­re­kla oruž­ja ko­jim su iz­vr­še­na ubi­stva i na­či­na na ko­ji je okri­vlje­ni na­bavio na­o­ru­ža­nje.

Podstimo, Bla­žić je hi­ci­ma iz automatske puške u noći između 4. i 5. maja usmr­tio osmo­ro lju­di, teško i lak­še ra­nio njih 14, a tu­ži­la­štvu je nakon hapšenja pri­znao zlo­čin.

Bla­ži­ću se na te­ret sta­vlja iz­vr­še­nje  pet kri­vič­nih de­la: te­ško ubi­stvo, ne­do­zvo­lje­na pro­iz­vod­nja, dr­ža­nje, no­še­nje i pro­met oruž­ja i eks­plo­ziv­nih ma­te­ri­ja, ot­mi­ca i neo­vla­šće­no ko­ri­šće­nje tu­đeg vo­zi­la. 

On se na­la­zi u pri­tvo­ru ko­ji mu je od­re­đen do 30 da­na po osno­vu opa­sno­sti od bek­stva, da će ome­ta­ti po­stu­pak uti­ca­njem na sve­do­ke, zbog mo­guć­no­sti da će po­no­vi­ti de­lo i zbog uz­ne­mi­re­nja jav­no­sti.

Šta se desilo u noći tragedije?

Kako je Euronews Srbija ranije pisao, Blažić je pucnjavu započeo u Malom Orašju, a zatim nastavio u selima Dubona i Šepšin. Pucao je iz vozila u pokretu ispred škole, crkve, mestima gde se okupljaju građani. 

Blažić je verovatno poznavao ljude koje je ubio. Meštanin Dubone koji je bio očevidac pucnjave u tom mestu je rekao da je sa prozora svoje kuće video Blažića kada je zapucao i ranio četiri osobe. Kaže da je poznavao osumnjičenog, da je on bio problematičan, ali da niko od njega nije očekivao ovako nešto.

"Gledao sam sa prozora kada je zapucao. Odmah smo svi istrčali da pomognemo tim ljudima. On  je seo u kola i nastavio dalje. Živim 200 metara od crkve. Čili smo novi rafale kada je pucao na decu ispred crkve, ali nismo videli. Nije bilo sukoba između njih. Ni sa kim nije bio u zavadi, družio se sa njima", rekao je tada on.

Euronews, Tanjug/AP/Armin Durgut, Tanjug/STR, Pixabay

 

Meštani su, kako kaže, četvoro povređenih sa te lokacije prevezli u Mladenovac. Blažić je nastavio da puca iz vozila u pokretu. Bilans zloćina je osmoro ubijenih i 14 ranjenih osoba.

Tokom bekstva oteo je taksistu u Mladenovcu i uz pretnju oružjem naterao da ga vozi do seba Grošnica, kod Kragujevca, gde ima rođake.

Skrivao se kod dede i ujaka. U kući koju je koristio za skrivanje policija je našla mnogo nelegalnog oružja i municije koje je koristio u pucnjavi. Za njim je tokom noći tragalo 600 pripadnika MUP-a, a potraga je bila pojačana i iz vazduha. Napadač je uhapšen tog jutra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija