Aktuelno

Spisak prijava protiv ubice iz Mladenovca: Udario policajca motorom, izazivao tuče, komšiju povredio traktorom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/05/2023

-

23:45

Spisak prijava protiv ubice iz Mladenovca: Udario policajca motorom, izazivao tuče, komšiju povredio traktorom
MUP - Copyright MUP

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić izjavio je danas da je protiv Uroša Blažića (21), koji je u Mladenovcu ubio osam, a ranio 14 osoba, pre tri godine podneta krivična prijava zbog napada na službeno lice. Gašić je u Skupštini naveo da je protiv Blažića 31. maja 2020. godine podneta krivična prijava Višem tužilaštvu za maloletnike zbog napada na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

"Blažić je vozio motocikl, nije se zaustavio na znak policijskog službenika i istog udario motorom. Policijski službenik je zadobio povrede ramena i kuka. Prošao je dve patrole i treća ga je zaustavila. Doveden je u policijsku stanicu Mladenovac, gde je utvrđeno da se radi o maloletniku. U prisustvu oca, Radiše Blažića, urućen je poziv da se javi 1.6. 2020. licenciranom policijskom službeniku za maloletnike u Mladenovcu. Tada mu je uručena i potvrda o privremeno oduzetom motociklu", naveo je Gašić.

Kako je dodao, po konsultaciji sa zamenikom tužioca Višeg javnog tužilaštva, protiv Uroša Blažića je podneta krivična prijava za krivično delo napada na službeno lice u redovnom postupku. Dana 1.6. 2020. u prisustvu oca i advokata sačinjen je zapisnik o saslušanju osumnjičenog i zajedno sa krivičnom prijavom prosleđeno Višem javnom tužilaštvu.

Dan kasnije dostavljen je izveštaj Centru za socijalni rad na Zvezdari, jer je tamo Blažić prijavljen, kako bi preduzeli mere iz svoje nadležnosti. Gašić kaže da nemaju izveštaj šta je Centar preduzeo. Ministar unutrašnjih poslova kaže da je protiv Blažića podneta prekršajna prijava 28. 7 2019. godine za drsko i bezobrazno ponašanje.

"Motornom testerom posekao je rampu kojom je Živorad Petković iz Dubone branio ulaz u svoje imanje. Prednjim točkom traktora kojim je maloletnik upravljao, naneo je Petkoviću lakše telesne povrede", rekao je Gašić.

Dodao je i da je protiv Uroša Blažića podneta i prekršajna prijava zbog izazivanje tuče, posedovanje noža, ali je postupak obustavljen zbog apsolutne zastarelosti.

Policija intervenisala i zbog oca i majke

Printskrin/RTS

 

Nije samo policija intervenisala zbog Uroša Blažića, već i zbog njegovih roditelja. Naime, policijska stanica Grocka je protiv Blažić Biljane podnela krivičnu prijavu Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u redovnom postupku za krivično delo ugrožavanja sigurnosti. Prijava je odbačena.

Policija je nekoliko puta intervenisala i zbog oca ubice iz Mladenovca. Gašić kaže da je policijska stanica u Mladenovcu 28.9 2018. godine postupala po Zakonu o sprečavanju nasilja u porodici. Izrečene su hitne mere Blažić Radiši koga je prijavio njegov otac da ga je udario otvorenom šakom u predelu potiljku glave. 

Radiši Blažiću je policija u Mladenovcu 11.11 2016. godine privremeno oduzela  oružje u legalnom posedu i predala PU Zvezdare. Oduzeta mu je lovačka puška (Crvena zastava) i malokalibarska puška (Crvena zastava) radi sprovođenja upravnog postupka.  Isto oružje oduzeto mu je ponovo  15. 12. 2021. godine. 

Ministar Gašić je rekao da je "monstrum" iz Mladenovca imao sakriveno oružje, kao i njegovi deda i ujak koji su ga krili u drugom delu zemlje i to u centralnoj Srbiji. 

Komšije tvrde: Stalno su pucali

Meštani Dubone, gde živi porodica Blažić, ogorčeni su na celu porodicu. Kako kažu otac Radiša Blažić imao je ar­se­nal oruž­ja i mnogi su to u se­lu zna­li.

MUP Srbija

 

Oni su, nakon tragedije, za medije rekli da su prijavljivali Blažiće za pucnjavu, oružje im je oduzeto, ali je vraćeno.

"Stalno su pucali, komšijsko kuče dođe u njihovo dvorište oni ga ubiju. Uroš je bahato vozio kroz selo, nije mario ko mu ide u susret, svi su morali da mu se sklanjaju. Traktor je vozio stalno sa slušalicama u ušima. Čim čujem škripu guma znam da je on. Oni se ni s kim u selu nisu družili", ispričao je za medije komšija porodice.

Ministar Gašić je danas u parlamentu rekao da je Uroš Blažić imao privođenja, ali da nikada nije osuđivan.

Tepić: Neko zataškao slučaj, VTJ: Njeni navodi nisu tačni

Tanjug/STR

 

Poslanice i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinike Tepić zatražila je pre tri dana hitnu istragu u slučaju osumnjičenog za masovno ubistvo u okolini Mladenovca. Tepić u objavi na Tviteru upitala: "Ko je štitio ubicu iz Mladenovca koji je počinio masakr? Ko je Višem javnom tužilaštvu u Beogradu 2020. naložio da tužiteljka Nataša Dubak zataška njegov napad na službeno lice i arhivira slučaj bez ikakve provere? Ko je zaustavio da se kazni i tragedija spreči?“

Više javno tužilašto u Beogradu je za Euronews Srbija kratko navelo da ovi navodi nisu tačni.

"Njeni (Marinike Tepić) navodi nisu tačni. Upućujemo vas na Viši sud u Beogradu, čijim je rešenjem okončan ovaj postupak", navedeno je u pisanom odgovoru za Euronews Srbija iz Višeg javnog tužilaštva.

Uroš Blažić (21) je 4. maja počinio masovna ubistva u tri mladenovačka sela - Malo Orašje, Dubona i Šepšin. Pucnjavu je započeo iz Malog Orašja, zatim nastavio u Duboni i Šepšinu. Pucao je iz vozila u pokretu iz automatskog oružja ispred škole, crkve, mestima gde se okupljaju građani. Ubio je osam, a ranio 14 osoba. Ubijen je i policajac koji nije bio na dužnosti i njegova sestra. 

Nakon krvavog pira, pobegao je sa lica mesta. Tokom bekstva oteo je taksistu u Mladenovcu i uz pretnju oružjem naterao da ga vozi do seba Grošnica, kod Kragujevca, gde ima rođake. Skrivao se kod dede i ujaka. U kući koju je koristio za skrivanje policija je našla dosta nelegalnog oružja i municije koje je koristio u pucnjavi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija