Aktuelno

Kimberli Vest imenovana za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

02/06/2023

-

12:10

Kimberli Vest imenovana za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu
Specijalni sud za OVK - Copyright Wikipedia.org/DennisHH

veličina teksta

Aa Aa

Kimberli Vest imenovana je za glavnog tužioca Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu, nakon postupka selekcije organizovanog od strane Evropske unije, saopšteno je danas iz suda.

"Čast mi je što sam imenovana za ovu važnu i izazovnu ulogu. Sa zadovoljstvom se pridružujem Specijalnom sudu", izjavila je Kimberli Vest po imenovanju.

Kako se navodi, Vest je bivši savezni tužilac SAD sa velikom iskustvom u domaćim i međunarodnim krivičnim istragama i dolazi iz Advokatske firme Aškroft iz Bostona, gde je bila partner od 2019. godine, radeći uglavnom na odbranama u slučajevima privrednog i finansijskog kriminala.

"Od 2008. do 2013. godine, radila je kao tužilac u Međunarodnom krivičnom tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, gde je bila deo tima koji je krivično gonio Radovana Karadžića zbog njegove uloge u srebreničkom genocidu", navodi se u saopštenju.

Vest je bila i deo tužilačkog tima u predmetu protiv Prlića i ostalih za krivična dela počinjena u Mostaru i za uništenje Starog mosta.

Radila je kao tužilac više od dve decenije na lokalnom, državnom, federalnom i međunarodnom nivou.

Od 2015. do 2019. godine, Vest je bila šef Kancelarije za krivična dela u Javnom tužilaštvu Masačusetsa, pre čega je radila kao pomoćnik javnog tužioca u Odeljenju za prevare u vezi zdravstvene zaštite, kao i u Odeljenju za nacionalnu bezbednost kojem se pridružila nakon terorističkih napada na Svetski trgovinski centar i Pentagon 11. septembra 2001. godine.

Vest ima zvanje magistra prava stečeno na Pravnom fakultetu Univerziteta Safolk u Masačusetsu i član je advokatske komore Masačusetsa. Pored toga ima prvostepenu univerzitetsku diplomu Bostonskog koledža u Masačusetsu.

Ona postaje treći glavni tužilac Specijalnog suda, nakon Džeka Smita, koji je bio na toj dužnosti od 2018. do 2022. godine i Dejvida Švendimena koji je bio na dužnosti od 2016. do 2018. godine. 

Aleks Vajting, koji je vršilac dužnosti Specijalizovanog tužioca od novembra 2022. godine, ostaće u toj ulozi dok Vest ne preuzme dužnost.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija