Aktuelno

Slučaj ubijene porodice iz Aleksinca: Tužilac traži doživotnu robiju za Gorana Džonića, on nastavlja da negira krivicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/06/2023

-

12:04

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Završnim rečima tužilaštva i odbrane danas je nastavljeno suđenje Goranu Džoniću, optuženom za ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca – Gorana (57), Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25), 26. septembra 2021. godine.

Viši javni tužilac Tatjana Stevanović je pročitala završnu reč u kojoj navodi da je analizom dokaza utvrđeno da je Goran Džonić izvršio krivično delo za koje se sumnjiči, odnosno ubio porodicu Đokić, te je za njega predložena doživotna kazna zatvora.

Osim toga, viši javni tužilac predlaže pojedinačne kazne za krivična dela koje je počinio Džonić - za teško ubistvo doživotni zatvor, za nedozvoljeno posedovanje oružja 10 godina, za posedovanje municije četiri godine, odnosno da mu se primenom zakona izrekne jedinstvena kazna - doživotni zatvor.

Euronews Srbija

Advokat koji zastupa rodbinu porodice Đokić, Zoran Vitković u izjavi za medije kaže da je optuženi Džonić danas treći put promenio iskaz "u nadi da će naći način da isključi krivičnu odgovornost".

"Međutim, dokazi prikupljeni u pretkrivičnom postupku i današnja svedočenja, imajući u vidu i materijalne dokaze, praktično su u potpunosti anulirali novu odbranu optuženog koji na neki način preko branioca pokušava da dođe do novog veštačenja kako bi dokazao da je praktično neuračunljiv - o čemu već postoji veštačenje da on to jeste", kaže Vitković i nastavlja:

"Brani se i time da je slab sa sećanjem, da prosto ne može neke detalje da objasni iz iskaza koji je ranije davao, ali je zanimljivo da može da pruži sve detalje koji mu idu u prilog. Svaki detalj koji bi ga opteretio vešto izbegava navodeći da je u međuvremenu oboleo i iznoseći neke nebulozne razloge"

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

S druge strane, Džonićev branilac, dodeljen po službenoj dužnosti Biljana Pešić kaže da optuženi ne prihvata krivicu, kao i da "izvedenim dokazima nije dokazano izvršenje krivičnog dela kako je opisano u optužnici".

Sud je zakazao izricanje presude za utorak, 13. jun.

Inače, Džonić od početka suđenja negira krivicu, dok mu sa druge strane za krivično delo teško ubistvo preti kazna doživotnog zatvora.

On je pored teškog ubistva optužen i za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Goran Džonić se optužnicom tereti za ubistvo Gorana (57), Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25), 26. septembra 2021. godine.

Istraga u ovom slučaju bila je sprovedena i protiv braće Milošević Aleksandra i Kostadina, drugog Džonićevog sina Milana, ali su oni pušteni iz pritvora i nisu se našli na optužnici.

 

Komentari (0)

Srbija