Aktuelno

Žigmanov: Stabilna saradnja manjinskih institucija u Hrvatskoj i Srbiji

Komentari

Autor: Tanjug

17/06/2023

-

19:18

Žigmanov: Stabilna saradnja manjinskih institucija u Hrvatskoj i Srbiji
Žigmanov: Stabilna saradnja manjinskih institucija u Hrvatskoj i Srbiji - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je da je saradnja između manjinskih institucija i organizacija u Hrvatskoj i Srbiji stabilna i traje već petnaestak godina.

"Sada je bila prilika da to potvrdimo, da razgovaramo o obogaćenju i uspostavljanju saradnje u svim onim oblastima koje su značajne. Svesni smo da moramo da budemo užlebljeni u daleko šire društvene i političke relacije između dva naroda i dve države", rekao je Žigmanov u Vukovaru gde su predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj potpisali zaključak o saradnji između manjinskih ustanova i udruženja.

Žigmanov je dodao da su predstavnici dve zajednice, kao odgovorni politički subjekti, pokrenuli nekoliko inicijativa koje mogu da dodatno doprinesu relaksiranju i normalizaciji odnosa Srbije i Hrvatske, ali i bojoj perspektivi za hrvatsku manjinu u Srbiji i srpsku manjinu u Hrvatskoj.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke u Hrvatskoj (SDSS) Milorad Pupovac izrazio je zadovoljstvo "duhom" koji vlada u međusobnim odnosima, poverenjem koje je razvijeno i opredeljenošću da se nastavi sa jačanjem odnosa dve zemlje.

On je dodao da će poseta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića Subotici doneti novu i pozitivnu energiju u odnosima dve države.

Kako je naveo, to će biti ohrabrenje Hrvatima u Srbiji i rezultiraće otvorenim razgovorima i konkretizacijom pojedinih razgovora.

"Očekujem da će to biti korak ka onome što svi očekujemo da će se dogoditi u nekom trenutku, a to je zvanični sastanak dve zemlje na najvišem nivou", rekao je Pupovac.

U zaključku koji su potpisali predstavnici hrvatske zajednice u Srbiji i srpske zajednice u Hrvatskoj, između ostalog, navodi se da će se zajedno zalagati za zaštitu i obnovu kulturne baštine manjinskih zajednica u obe zemlje, kao i da će raditi na podsticanju saradnje u oblastima obrazovanja, kulture, umetnosti, sporta i prekogranične saradnje.

Pored toga, naglašava se da je potrebna redovnost rada Međuvladinog mešovitog odbora za zaštitu prava nacionalnih manjina između Hrvatske i Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija