Politika

Žigmanov: Pažljivo slušamo agrumente oko upotrebe rodno senzitivnog jezika

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

20:26

Žigmanov: Pažljivo slušamo agrumente oko upotrebe rodno senzitivnog jezika
Žigmanov: Pažljivo slušamo agrumente oko upotrebe rodno senzitivnog jezika - Copyright Tanjug/Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da će, u susret skoroj primeni odredbi Zakona o rodnoj ravnopravnosti koje se odnose na upotrebu rodno senzitivnog jezika, resorno ministarstvo nastaviti da pažljivo sluša sve relevantne aktere i beleži sve argumente.

Ministar Žigmanov je, na otvaranju drugog po redu društvenog dijaloga na temu "Kako do rodno senzitivnog jezika", naglasio da je, da bi se pre početka primene tih zakonskih odrebi otklonile postojeće dileme, resorno ministarstvo, u saradnji i uz podršku Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena i Delegacijom Evropske unije u Srbiji, organizovalo taj skup u Novom Pazaru.

On je podsetio da smo svedoci da se tema o rodno senzitivnom jeziku u proteklih par meseci, od društvenog dijaloga u Beogradu održanog 27. marta ove godine, prilično aktuelizovala u javnosti, izazvala niz oprečnih stavova i mišljenja, saopštilo je resorno ministasrtvo.

Žigmanov je rekao da će Ministarstvo nastaviti svoje aktivnosti, pažljivo slušajući sve relevantne aktere i beležeći sve argumente i dodao da su danas u Novom Pazaru imali priliku da čuju reč i ovdašnje akademske zajednice, nosioca lokalnih vlasti, nacionalnih saveta nacionalnih manjina, civilnog društva kao i svih pozvanih i zainteresovanih učesnika. 

Kako je naveo, na prošlom dijalogu u Beogradu otvorena su nova pitanja, koja su izazvala različite reakcije, čula su se suprostavljena stanovišta i načini za upotrebu rodno senzitivnog jezika. 

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa Koordinacionim telom za rodnu ravnopravnost započeće proces pripreme za izradu plana aktivnosti u cilju primene rodno osetljivog jezika. U proces pripreme za izradu plana aktivnosti uključiće se i ministarstva prosvete, kulture, informisanja i telekomunikacija, kao i nadležni odbori Skupštine Srbije, najavio je ministar. 

Na društvenom dijalogu u Novom Pazaru, koji je trajao duže od tri sata, čuli su se, kao što je i očekivano, različiti i suprotstavljeni stavovi.

Na skupu su bili prisutni gradonačelnik Nihat Biševac, kojem je ministar Žigmanov posebno zahvalio na gostoprimstvu i sa kojim se sreo u zgradi Gradske uprave neposredno pre dijaloga, kao i predstavnici Saveta za srpski jezik, Instituta za srpski jezik SANU, Filološkog i Filozofskog fakulteta, Univerziteta iz Novog Pazara i Kosovske Mitrovice, Instituta za filozofiju i društvenu teoriju, Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine, Nacionalnog saveta goranske nacionalne manjine, civilnog društva i medija. 

Dijalog je počeo minutom ćutanja za žrtve nedavnih ubistava u Beogradu, okolini Mladenovca i Priboju, dodaje se u saopštenju. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija